Franks: Statul nu a fost complet restructurat, insa Romania nu mai este elevul mediocru
Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, spune ca statul roman nu a fost complet restructurat. El mai sustine, intr-un interviu acordat Bloomberg, ca noul acord cu fondul va include conditii pentru noi reforme in ceea ce priveste forta de munca, infrastructura si investitiile.
Actualul acord cu FMI se incheie in aprilie 2011, insa oficialii romani si-au exprimat deja intentia pentru incheierea unui nou acord preventiv. In acest caz, statul roman poate accesa fonduri in cazul unor probleme nepravazute.
In ceea ce priveste actualul acrod, board-ul FMI se va intalni la inceputul lunii ianuarie pentru a evalua progresele Romaniei.
"O intarziere de o saptamana sau doua nu ar avea un impact semnificativ asupra noului aranjament. Intentionam, in continuare, sa ne intoarcem pentru a negocia un acord in prelungirea celui existent, in ideea ca noua intelegere ar putea intra in vigoare din aprilie", a spus Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Exista sectoare ale economiei care trebuie restructurate
Franks mai spune ca statul nu a fost complet restructurat si ca exista inca sectoare ale economiei pe care Romania trebuie sa le reformeze "pentru a atinge nivelul de flexibilitate si productivitate de care are nevoie".
Cu toate acestea, seful misiunii FMI recunoaste ca Romania si-a schimbat imaginea de "elev mediocru" dupa ce autoritatile romane au repectat cererile Fondului de reducere a cheltuielolor si a numarului de angajati din institutiile centrale si locale, in ciudat protestelor angajatilor si a neincrederii opiniei publice.
Concedieri in structurile de stat
De exemplu, doar la Ministerul Agriculturii ar trebui disponibilizati circa 3.100 de bugetari, lucru ce ar duce la economii de aproape 127 de milioane de lei anual, potrivit declaratiilor din toamna ale fostului ministru Mihail Dumitru. O parte dintre restructurari au fost operate.
Recent, premierul Emil Boc declara ca, pana la finele anului, numarul bugetarilor din Romania va scadea sub 1,29 de milioane. In plus, disponibilizarilor vor continua si in 2011.
La finele lui noiembrie, Boc anunta ca numarul de angajati a ajuns la 31 octombrie 2010, la 1,29 de persoane.
Astfel, Guvernul s-ar incadra in limita de personal convenită cu FMI pentru anul viitor, de maximum 1,29 milioane angajati.