Franks, FMI: Perspectivele Romaniei sunt mai bune decat cele ale unor state din zona euro
Perspectivele Romaniei sunt mai bune decat cele ale unor state din zona euro care intampina dificultati, intrucat deficitul bugetar a scazut semnificativ si economia isi revine, in consecinta si riscurile s-au redus, a spus sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, pentru Mediafax.
"Incepem sa resimtim revenirea cresterii economice si observam, de asemenea, o reducere semnificativa a deficitului. Acesti doi factori reduc riscul pentru Romania. Si raspunsul meu este, da, cred ca perspectiva privind situatia din Romania este mai buna decat in unele state din zona euro care intampina dificultati", a spus Franks, intrebat daca situatia din Romania este mai buna decat in tari precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.
Reprezentantul FMI a explicat ca prima de risc a Romaniei este mai scazuta decat in aceste state, intrucat Romania a luat deja "masuri semnificative" pentru a iesi din criza.
"In Romania au fost luate masuri foarte dure in iulie pentru reducerea deficitulu bugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentru Romania a scazut pe pietele internationale din momentul in care au fost luate aceste masuri, pentru ca pietele internationale stiu ca Romania se afla intr-o situatie mult mai sustenabila acum", a aratat Franks.
El a explicat ca, prin masurile structurale adoptate, situatia fiscala a Romaniei s-a schimbat din una "exploziva" intr-una care permite deficitului bugetar sa coboare la sub 3% in 2012.
Referitor la decaratiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, privind situatia mai multor tari, printre care si Romania, Franks a spus ca acesta s-a referit la statele care au intampinat dificultati in trecut si au cautat asistenta de la FMI.
Urmatoarea transa de la FMI, de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro), va fi eliberata la mijlocul lunii ianuarie, daca Guvernul va indeplini conditiile asumate in scrisoarea de intentie, printre care aprobarea bugetului pe 2011 si a legii salarizaii unitare, plata arieratelor si promulgarea legii pensiilor.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.
Pe acelasi subiect: