Negocierile cu institutiile internationale creditoare ar fi trebuit sa se incheie la inceputul saptamanii urmatoare.

In replica, Executivul ungar a anuntat ca nu va introduce noi masuri de austeritate, considerand ca acestea sunt principalul motiv al scaderii economice si al somajului ridicat, a declarat, luni, ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy.

Cu toate acestea, autoritatile de la Budapesta se asteapta sa ajunga "in cele din urma" la un acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana si anticipeaza ca discutiile cu creditorii internationali vor fi reluate in luna septembrie.

Cele mai mari nemultumiri exprimate de FMI si UE s-au referit la taxa prin care Ungaria vrea sa obtina de la banci 200 miliarde forinti (peste 700 milioane euro) doar in acest an, dar si la planurile de plafonare a salariilor din sectorul public, care ar afecta si remuneratiile oficialilor bancii nationale. Guvernul ungar a respins ideea introducerii unor noi masuri de austeritate.

In consecinta, dupa toate aceste stiri, forintul - modeda Ungariei - a intrat in cadere libera avand cea mai puternica depreciere din ultimele sase saptamani. 

Ungaria a incheiat in octombrie 2008 un acord pe doi ani cu FMI si UE pentru un imprumut extern de 20 miliarde euro.