BCR are 64 milioane euro pentru acordarea de credite Prima Casa 3
Banca Comerciala Romana (BCR) a primit, de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), un plafon de 64 milioane euro pentru acordarea de credite in cadrul programului guvernamental Prima Casa 3.
BCR a acordat in primele doua etape de Prima Casa credite in valoare de peste 525 milioane euro, adica mai mult de o treime din totalul imprumuturilor acordate de toate bancile inscrise in program.
Banca a inceput sa primeasca deja dosarele clientilor pentru Prima Casa 3, si percepe la acestea credite o dobanda de 4,76% pe an pentru persoanele care isi incaseaza salariul la BCR sau au avut un comportament bun de plata la imprumuturile contractate in trecut. Dobanda este formata din Euribor la trei luni plus 3,75 puncte procentuale.
Pentru clientii care nu au o relatie cu BCR, dobanda este formata din Euribor la trei luni plus 3,95 puncte procentuale, respectiv 4,96% pe an.
BCR nu percepe comisioane lunare sau de analiza.
De exemplu, clientii care isi incaseaza salariul la BCR sau care au avut un comportament bun la plata la creditul in derulare la banca vor plati pentru un imprumut de 30.000 euro, acordat pe 30 ani, o rata lunara de 157 euro (dobanda variabila de 4,76%, cost de evaluare apartament de 300 de lei, inclusiv TVA, comision de gestiune datorat catre FNGCIMM de 0,49% calculat anual la soldul creditului). Astfel, costul total al creditului va fi de 29.258 euro, la un nivel al DAE de 5,38% si un curs valutar de 4,25 lei/euro.
Guvernul a decis, saptamana trecuta, ca programul "Prima Casa" sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului. Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.
Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Pe acelasi subiect: