"Noi vorbim de toate persoanele fizice cu venituri mari realizate atat in Romania, cat si in strainatate, care nu au fost impozitate, in principiu provin din economia subterana. Putem vorbi, probabil, de cateva sute de contribuabili", a spus Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Fiscale.

Idee e buna, dar greu de pus in practica, potrivit reprezentantilor oamenilor de afaceri.

"Acesti bani obtinuti pe cai ilicite sunt foarte bine ascunsi prin suveici de firme off-shore si atunci e foarte greu sa ajungi la proprietarul adevarat care, din punctul meu de vedere, moral ar fi sa plateasca", a declarat Dan Matei Agathon, purtator de cuvant Alianta Confederatiilor Patronale.

Specialistii cred ca bogatiile se pot ascunde foarte usor in paradisuri fiscale.

"Numele actionarului, in general, nu este inregistrat, se folosesc directori nominali. Acesti directori, de fapt directori de fatada, care apar in acte. Numele proprietarului de drept apare doar in anumite acte, pe care acesta le detine. Si, de cele mai multe ori, cei care se respecta isi tin aceste acte departe de ochii lumii, in cutii bancare, undeva prin Bahamas, Elvetia sau alte jurisdictii", a aratat avocatul Razvan Pasculescu.

Inspectorii ii vor vana doar pe cei care nu isi pot justifica banii, exact asa cum procedeaza faimosul IRS, adica fiscul din Statele Unite, dar nu mai repede de anul viitor.