"Actiunea ANAF nu este indreptata impotriva acelor persoane fizice care au achizitionat in calitate de cumparatori de buna credinta imobile noi. Se indreapta catre persoanele fizice care au actionat in mod deliberat si constant, vanzand imobile in scop comercial, fara a plati TVA", a declarat Blejnar citat de Mediafax.

ANAF ii controleaza pe cei care vandut terenuri si constructii noi, in scop comercial si nu au platit TVA la stat. Au fost verificate 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzactii, in perioada 2006 - 2008, cu o valoare totala de 14,88 miliarde lei.

Blejnar a precizat ca persoanele fizice care au achizitionat constructii noi in scop personal nu vor avea "in niciun caz" obligatia sa plateasca 19% din valoarea tranzactiei.

"Este un tertip pe care incearca sa-l foloseasca dezvoltatorii si armata lor de avocati pe care i-au angajat sa discrediteze actiunea ANAF si sa mute problema la acele persoane fizice care au cumparat imobile cu buna credinta si in scop personal. Resping cu hotarare aceasta incercare jalnica de deturnare", a continuat Blejnar.

In ultimele zile, mai multi dezvoltatori imobiliari si avocati au sustinut ca, potrivit legii, ANAF ar putea atrage in raspundere solidara cumparatorii in cazul in care vanzatorii vor fi in incapacitatea de a plati TVA solicitata de ANAF, sau devoltatorii ar putea chema in garantie in instante persoanele beneficiare.