EFB calculeaza deja dobanda interbancara pentru imprumuturile in euro, Euribor, relateaza Bloomberg.

Noua dobanda pentru dolari va fi pentru inceput calculata prin intervievarea a 20 de banci, dar numarul acestora va creste la 30 pana la sfarsitul acestui an, a declarat Cedric Quemener, director al Euribor-EBF, divizia care va fi responsabila cu noua dobanda.

Dollar Euribor va concura Libor, dobanda de referinta folosita pe o piata mondiala de 360.000 de miliarde de dolari, calculata de Asociatia Bancherilor Britanici din Londra.

EBF nu este singura care incearca sa concureze hegemonia Libor. ICAP, cea mai mare companie de brokeraj a tranzactiilor dintre banci, a lansat in 2008 New York Funding Rate. "Ne-am gandit ca bancile europene sa fie mai mult reprezentate in stabilirea dobanzii pentru dolari, alaturi de alti jucatori internationali importanti pe piata europeana, precum bancile chineze", a aratat Quemener.

Autoritatile de reglementare britanice si grupurile bancare discuta o posibila reformare ampla a modului in care sunt calculate ratele dobanzilor interbancare, in contextul acuzelor ca indicele London Interbank Offered Rates (Libor), a fost folosit pentru a manipula investitorii.

Autoritatile de reglementare din America de Nord si Japonia au extins anchetele incepute cu un an in urma in privinta manipularii Libor si a altor rate de referinta folosite la stabilirea costurilor unor produse financiare, intre care ipoteci si carduri de credit.

Si in Uniunea Europeana (UE) are loc o investigatie daca bancile au colaborat la stabilirea Euribor. EBF a inceput discutiile despre crearea unei dobanzi alternative la Libor in 2010, la cererea participantilor din piata, iar in ultimele sase luni a efectuat teste.

Participantii la stabilirea Euribor sunt intrebati in fiecare zi cat ar fi dispusa o alta banca mare sa plateasca pentru a se imprumuta in euro. Dobanda pentru dolari va fi stabilita intr-un mod similar.

"Intelegem ca lansarea acestui produs este o reactie la consultarile dintre Euribor-EBF si actionarii sai. Sprijinim orice initiativa care ofera mai multe alternative participantilor", a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Bancherilor Britanici, Brian Mairs.

Libor a fost inaugurata la jumatatea anilor ’80, bancherii si investitorii dorind o dobanda stabilita in afara SUA, in urma crizelor petroliere din deceniul anterior, cand producatorii arabi si sovietici au pastrat banii obtinuti din vanzarile de titei in banci britanice pentru a-si proteja veniturile care riscau sa fie confiscate de autoritatile americane.