A inceput batalia pentru sefia Bancii Mondiale. Intre cine se da lupta
Batalia pentru succesiunea lui Robert Zoellick la presedintia Bancii Mondiale (BM) a fost deschisa oficial zilele trecute prin candidatura unui alt american, economistul Jeffrey Sachs, oficial al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), potrivit AFP.
Jeffrey Sachs, care prezideaza un comitet al ONU, si-a anuntat oficial intentia de a candida intr-un articol publicat in Washington Post.
Anuntul a fost facut in conditiile in care o sursa apropiata Bancii Mondiale a declarat ca "oficialii americani se gandesc la lansarea in cursa a secretarului Trezoreriei Timothy Geithner, a unuia dintre predecesorii sai Lawrence Summers, sau a unui reprezentant din sectorul privat, precum Mohamed El-Erian, seful fondului de investitii Pimco“.
Sachs a tinut sa precizeze ca nu provine nici de pe Wall Street nici din mediul politic american.
Un articol aparut in publicatia scotiana The Scotsman reproseaza autoritatilor de la Washington ca au considerat intotdeauna ca Banca Mondiala trebuie sa fie in serviciul politicii sale externe si al intereselor sale comerciale.
"Ideea este ca aceste candidaturi trebuie sa fie prezentate de administratorii institutiei, respectiv tarile membre, ceea ce nu lasa loc candidatilor independenti", a explicat sursa.
In virtutea unei legi nescrise, presedintia Bancii Mondiale revine unui american, iar conducerea FMI unui european.
Dominatia occidentalilor este intre timp tot mai contestata. Brazilia a sugerat pe 15 februarie, aceeasi zi in care Zoellick a anuntat ca nu va mai candida la un nou mandat, ca inlocuitorul acestuia ar trebui sa provina din tarile emergente.
Premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, a propus luna trecuta ca noul presedinte al BM sa fie compatriotul sau Mohammad Yunus, inventatorul microcreditelor si detinator al premiului Nobel pentru pace.
Sursa citata de AFP a precizat ca lucrurile vor incepe sa se clarifice in conditiile in care perioada de depunere a candidaturilor se va incheia pe 23 martie, pentru ca nominalizarea sa poata avea loc inaintea reuniunii de primavara a Bancii Mondiale, de pe 20 aprilie.