"Explicatia noastra pentru coexistenta unui deficit de lichiditate considerabil si a unor rate de dobanda sub rata cheie este ca sistemul ar putea fi, intr-o anumita masura, divizat in doua grupuri. Unul mai mic, care inregistreaza un deficit de lichiditate, si unul mai mare, cu o influenta mai mare pe piata, cu lichiditate in exces", potrivit unui raport emis joi de banca si citat de Mediafax.

Cifrele din februarie arata si ca depozitele la BNR, ca medii zilnice, au scazut la 1,1 miliarde lei fata de 2,1 miliarde lei in luna precedenta. 

Analistii ING sunt de parere ca acest lucru s-ar putea datora faptului ca cel de-al doilea grup si-a majorat detinerile de titluri de stat sau poate ca lichiditatea a circulat mai bine de la un grup la celalalt, "poate prin instrumente colateralizate, prin care se evita problema limitelor de expunere". 

Daca in luna februarie grupul de banci mai lichide din sistem si-a majorat detinerile de titluri de stat, cresterea de 1 miliard lei indicata de scaderea depozitelor la BNR, sugereaza ca acest subsector a cumparat o parte mica din diferenta de 5,5 miliarde lei dintre valoarea titlurilor emise si a celor ce au ajuns la scadenta pe parcursul lunii februarie. Astfel, subsectorul cu deficit de lichiditate a fost mai agresiv la cumpararea de titluri de stat. 

Tot potrivit calculelor ING Bank, in decembrie s-a atins cel mai mare deficit de lichiditate din 2009, cand s-au inregistrat episoade de tensiune severa pe piata monetara.  Situatia din decemebrie se repeta in februarie, intrucat ratele pe termen scurt au inregistrat scaderi importante.

Bancile practicau joi dobanzi de 1,57 - 2,07% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, foarte apropiate de rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1,5%. 

Dealerii continua sa suspecteze ca la licitatiile repo organizate de BNR in luna februarie, ca si cele din ianuarie, fondurile au fost atrase de unele banci locale care finanteaza la randul lor Ministerul Finantelor, la randamente in scadere.