Depozitele bancilor comeciale la BCE au atins un nou record
Bancile au plasat suma record de 821 de miliarde de euro in depozite la Banca Centrala Europeana (BCE), dupa ce BCE a injectat un al doilea val de lichiditati in sistemul financiar din zona euro, potrivit cotidianului britanic Financial Times.
BCE a anuntat miercuri ca 800 de banci au imprumutat 529,5 miliarde de euro de la BCE prin a doua faza a programului de imprumuturi pe trei ani pentru bancile comerciale, destinat reducerii presiunilor asupra institutiilor de credit din zona euro. In total, prin cele doua licitatii de fonduri, din decembrie si februarie, bancile au imprumutat peste 1.000 de miliarde de euro de la BCE, cu o dobanda de 1%.
Joi noaptea, depozitele overnight la BCE au atins 777 miliarde de euro, de asemenea un nivel record. Pe parcursul weekend-ului, depozitele overnight au urcat la 821 miliarde de euro.
Unii analisti au sugerat ca nivelul ridicat al banilor plasati in depozite la BCE reprezinta un semn al tensiunilor din pietele financiare si un indiciu ca bancile opteaza pentru siguranta, avand in vedere ca depozitele constituite la BCE aduc o dobanda de numai 0,25%. Alti analisti arata, insa, ca este imposibil pentru banci sa utilizeze atat de mult capital intr-o perioada foarte scurta.
Prima faza a programului de imprumuturi a ajutat increderea in piata financiara, intrucat bancile au folosit fondurile sa-si refinanteze datoriile.
Analistii afirma ca in Spania si Italia bancile au folosit sumele imprumutate de la BCE si pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale, situatie care a sustinut declinul randamentelor pentru cele doua tari. Portofoliile de obligatiuni guvernamentale ale bancilor italiene si spaniole, combinate, au urcat cu 50 de miliarde de euro in ianuarie.
Citeste si:
VTB, a doua mare banca din Rusia, este interesata de privatizarea CFR Marfa