Facultatile romanesti au ajuns mai scumpe ca afara! Video!
La capitolul taxe, invatamintul romanesc a intrat de mult in echipa tarilor cu traditie. Un student la stat, pe locurile cu plata, da la fel de mult ca unul din Canada de exemplu. Doar ca la noi, conditiile din facultati au ramas mult in urma. Si atunci unde se duc banii tinerilor care platesc sa invete carte?
In salariile profesorilor si alte cheltuieli din universitati, NU si nici in modernizarea laboratoarelor sau caminelor.
De la un an la altul, facultatile de stat le cer tot mai multi bani studentilor. La Universitatea Bucuresti, de exemplu, in 2010 taxa pentru licenta a ajuns de la 2500 de lei la 3100.
"A crescut si finantarea de la stat noi suntem obligati sa urmam cresterea aceasta a finantarii ca sa nu fie finantati cei de la taxa din banii de la buget", spune Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.
Si la facultatea de Medicina din Cluj, studentii de pe locurile cu taxa platesc in loc de 7.500 de lei , 8100. Unde se duc acesti bani? Pe facturi urgente, dupa cum explica reprezentantii universitatilor.
"Este vorba despre niste taxe care ar trebui sa acopere salarizarea profesorilor si abonamente la biblioteca, la internet, la servicii de intretinere, paza si multe alte costuri de acest gen", explica Florina Mohanu, purtator de cuvant ASE
Studentii care platesc taxe la stat spun ca-n strainatate le-ar fi mult mai usor. In plus, ar putea sa si lucreze in anii de studiu.
"Sa luam acelasi profil, telecomunicatii la Politehnica de la noi si la cea din Canada: taxa la noi este de 40 de milioane lei vechi, la ei e gratis, la noi nu a posibilitatea sa lucrezi in timpul facultatii, la ei chiar te incurajeaza si primesti 10 dolari pe ora pe o pozitie pe care Universitatea ti-o recomanda. Ulterior, cand termini facultatea, ai siguranta unui loc de munca", spune Vlad BORDEI membru ANOSR.
Daca ne uitam la vecinii nostri bulgari, taxele scolare la universitatile de stat nu au voie sa depaseasca 1.600 de leva, adica 800 de euro, dupa cum a hotarat printr-un ordin, ministerul invatamantului.
In aceste conditii, Universitatea de Medicina din Cluj, de exemplu, care costa 1760 de euro pe an, este mai scumpa decat la bulgari si egala la capitolul taxe cu Universitatea Statala Bologna din Italia. De asemenea, Politehnica noastra este mai scumpa decat la bulgari cu 200 de euro.
Exista si tari unde invatamantul de stat este complet gratuit. In Cehia, studentii nu platesc taxe, doar cazarea si masa. La fel si in Danemarca, unde caminul costa cel mult 300 de euro pe luna.
Pe acelasi subiect: