Nu e o gluma e perfect adevarat ! In Romania, trebuie sa platesti chiar si la stat, dar in multe tari, mai ales din nordul Europei( printre care Danemarca sau Norvegia), dar si din Marea Britanie, nu trebuie sa platesti taxe de scolarizare. Iar cu o diploma de afara altfel esti privit peste tot unde vrei sa te angajezi.

De exemplu, daca te tenteaza sa studiezi in Danemarca, Universitatea din Aalborg nu percepe taxe se scolarizare.

Universitatea se particularizeaza prin metoda de studiu "Aalborg Model", bazata pe cercetare si pe tehnologia de predare bazata pe dezvoltarea de proiecte care combina teoria cu practica. In fiecare semestru, studentii trebuie sa pregateasca un proiect extins pe un subiect aleas de ei insisi (dar in cadrul unei teme predefinite), sub supravegherea unui profesor indrumator care monitorizeaza progresul academic al studentului. 

Aici poti studia la facultatea de IT, Comunicare si New Media sau la falculati cu profil din domeniul energetic.
Daca iti faci probleme in ceea ce priveste cazarea, prin intermediul International Accomodation Office (IAO), universitatea sprijina studentii internationali in gasirea locurilor de cazare, fie in caminele universitatii, fie in apartamente private inchiriate de universitate.

Cazarea costa intre 200 EURO si 335 EURO pe luna.

Tot in Danemarca, poti studia la Aarhus Institute of Business and Technology (AIBT), parte a Aarhus University,
universitate recunoscuta ca una dintre cele mai bune universitati din Europa. In prezent AIBT are peste 1,600 de studenti. Cazarea in campus costa 300 de euro pe luna. La aceasta universitate poti opta sa studiezi management international sau comunicare si multimedia.

NOEA (Nordjyllands Erhvervsakademi) (Institutul de Management Aplicat) este parte a University College Northern Denmark si ofera posibilitatea celor din tarile member UE sa studieze gratuit la facultatile de marketing, turism, management financiar sau sport.

In Finlanda, de exemplu, poti studia gratuit la HAMK University of Applied Sciences Finland, una dintre cele mai mari universitati de stiinte aplicate din Finlanda cu peste 7.000 de studenti, 25 de programe de licenta, din care 6 sunt exclusiv in limba engleza.

Domeniile pe care le poti studia la aceasta universitate sunt business international, inginerie automatizata sau management industrial.

Cazarea se poate face fie in apartamente single fie in apartamente tip shared facilities (camerele sunt individuale, dar facilitatile - baie, bucatarie - sunt comune). Costurile de cazare ajung in jur de 200-250 euro pe luna, fiind inclus in acest pret si costurile legate de intretinere (electricitate, gaz, apa).

In MareaBritanie, poti studia la universitatea Edinburgh Napier, faimoasa pentru rata mare cu care absolventii isi gasesc o slujba dupa terminarea studiilor, in domeniul pentru care au studiat.

Avandu-i in vedere pe cei peste 15.000 de studenti din peste 100 de tari, se poate spune ca Edinburgh Napier ca este una din cele mai mari institutii de invatamant superior din Scotia. Aici poti studia, contabilitate, arhitectura, biologie, business management.

In Norvegia, nu platesti taxe la Universitatea  Aalesund, care ofera diferite programe de licenta, in limba norvegiana, in domenii precum: business management, engineering, health care, maritime trade insa doar un singur program de Bachelor in limba engleza (Biotehnologie).
O camera de cazare costa, in campus, aproximativ 270 de euro pe luna

Aalesund University ofera studentilor straini oportunitatea de a studia limba norvegiana pentru un an (Foundation Year - An Pregatitor.

Care sunt universitatile din Europa unde poti studia gratuit

Tara Universitate
Danemarca Universitatea din Aalborg
Danemarca Aarhus Institute of Business and Technology (AIBT)
Danemarca NOEA (Nordjyllands Erhvervsakademi)
Finlanda HAMK University of Applied Sciences Finland
Marea Britanie Edinburgh Napier
Norvegia Universitatea  Aalesund

 Sursa: www.universities.ro