Europa Centrala si de Est, versiunea "turbo" a celei de Vest, noul "safe haven" pentru investitori
Tarile din Europa Centrala si de Est au implementat reforme structurale in urma crizei financiare, iar pentru acest motiv ar putea deveni noul "safe haven" (regiune de plasamente sigure) pentru investitori, arata o analiza a CNBC.
Europa Centrala si de Est este versiunea "turbo" a Europei de Vest, informeaza postul de televiziune american. Cand economiile din Vest avansau usor, cele din Est inregistrau cresteri puternice. Cand situatia este grea in Vest, in Est este de-a dreptul oribila.
Tarile din regiune, care in prima parte a anului 2009 se confruntau cu o oprire abrupta a investitiilor straine, au luat masuri drastice pentru a reduce cheltuielile publice si a-si pune bugetele in ordine, ca sa castige increderea investitorilor. Somajul a crescut puternic, si toate, cu exceptia Poloniei, au trecut prin recesiuni adanci. Dar aceste state, denumite in limbajul comun al investitorilor ECE, sunt percepute ca fiind intr-o forma mai buna fata de multe din Vest.
"Tarile din ECE au adoptat reforme structurale, incearca sa progreseze pe acest front si au mai mult succes decat economiile dezvoltate", a declarat Peter Attard Montalto, economist pentru piete emergente la grupul nipon Nomura, intr-un interviu pentru CNBC.
In zona euro, datoria medie fata de PIB este de circa 85%, in timp ce in Polonia este de 55%, in Cehia de 38%, in Ungaria de circa 80% iar in Slovacia de 41%, potrivit unor date Eurostat din 2010.
In timp ce optiunile pentru plasamente sigure devin tot mai putine la nivel mondial, "ratustele urate" din urma cu doi ani s-au gasit in situatia de a fi "curtate" de investitori care cauta randamente bune, dar si sigure, potrivit CNBC.
Recenta masura a bancii centrale a Elvetiei de a plafona cursul francului in raport cu euro va genera, probabil, o crestere a intrarilor de capital, situatie care ar putea conduce eventual la o "bula specualtiva", a spus Montalto, potrivit Mediafax.In contextul cresterii ingrijorarii privind Europa de Vest, perspectivele Estului par, insa, sa se intunece de asemenea.
Analistii ING au redus estimarile de crestere economica pentru regiune in septembrie.
"In acest moment, toate pietele din Europa Centrala si de Est sunt afectate de situatia din zona euro. Investitorii sunt mai precauti in privinta regiunii, mai ales cei din SUA, care au fost mai sceptici in legatura cu zona euro", a declarat Simon Quijano-Evans, economist sef la ING.
Totusi, analistii ING au adaugat ca tendinta de convergenta in privinta ratingurilor si retrogradarea tarilor dezvoltate si cresterea calificativelor celor emergente fac atractive obligatiunile economiilor emergente.
"Rezervele valutare din ECE au inceput sa creasca destul de bine. Nu au tiparit bani, cum fac SUA, Banca Centrala Europeana, China si alte tari, astfel ca dobanzile sunt stabile iar inflatia coboara", a declarat presedintele Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.