Guvernul a aprobat ordonanța care a provocat șoc pe bursă. Ce trebuie să știe românii
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici şi consilierul premierului Darius Vâlcov au prezentat măsurile adoptate de Guvern, în ședința de vineri seara.
Ordonanța de urgență care a provocat șoc pe bursă și reacție vehementă din partea specialiștilor a fost aprobată vineri seara de Guvern, contrar punctelor de vedere din ultimele zile.
Unele măsuri au fost modificate față de varianta inițială, dar de la 1 ianuarie 2019 va avea loc o suprataxare a băncilor.
Companiile din energie vor plăti 2 la sută din cifra de afaceri la buget, iar Pilonul II de pensii va deveni opțional, oamenii putând doar să se mute la Pilonul 1, nu să-și scoată și banii.
Dacă în prima variantă oamenii puteau să scoată banii din Pilonul II contra unui comision, autoritățile au renunțat la acest scenariu și în forma finală pot doar să aleagă să nu mai cotizeze la Pilonul II și să-și dea toți banii lună de lună la Pilonul I, gestionat de stat.
Pe lângă plafonarea prețului la gaze discutată până acum, a apărut și o nouă plafonare: cea a prețului la curentul electric. Timp de trei ani tarifele vor fi înghețate.
Darius Vâlcov, consilier al premierului României: “O să fie un ordin ANRE prin care va fi implementat asta. Cum? O să vedeți. Nu e treaba noastră, e a ANRE-ului.”
Măsurile cu cel mai mare impact asupra mediului economic au suferit modificări față de varianta inițială. Companiile din energie vor fi taxate cu 2% din cifra de afaceri și nu 3% cum prevedea proiectul. Iar băncile vor fi taxate cu marje mai mici decât a fost anunțat.
Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov spun că toate aceste măsuri au fost discuatate cu mediul privat și cu toți specialiștii, deși anunțul acestor măsuri a luat pe toată lumea prin surprindere. Bursa a avut căderi timp de trei zile la rând, iar cele mai mari companii din România au făcut apeluri fără precedent către Guvern să renunțe la aceste măsuri.
Totodată, Guvernul a mai aprobat înfiinţarea unui fond de investiţii prin care se va susţine finanţarea proiectelor comunităţilor locale şi a universităţilor, în valoare de 10 miliarde de euro.
De asemenea se va înfiinţa un Fond de 310 milioane lei pentru dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, de interes național.
Pe acelasi subiect: