Consecința este că acest discurs antagonizează companiile mari cu cele mici, cele românești cu cele străine sau mediul privat cu cel public. O țară cu o societate dezbinată nu este o țară mai ușor de condus, ci pur și simplu este o țară mai săracă, puctează FIC, într-un comunicat remis presei.

Potrivit organizației, companiile străine din România angajează aproximativ 1,3 milioane de oameni, adică un sfert din forța totală de muncă a țării, produc aproape jumătate din cifra de afaceri a României și mai mult de jumătate din exporturi. Aceste companii au o contribuție însemnată la veniturile statului român prin impozite pe venit, pe profit, contribuții sociale, TVA, accize și alte taxe speciale sau locale.

“Deși aceste informații sunt publice, reproșurile complet nefondate în tonalități cu intensitate diferită ating aceeași temă, profiturile. Dacă companiile străine au profituri mici, li se reproșează că nu performează la nivelul așteptărilor. Dacă au profituri mari, sunt acuzate că le fac în detrimentul angajaților și atunci reproșul este că oferă salarii foarte mici. Dar sunt și multe alte voci care acuză aceleași companii că oferă salarii prea mari absorbind toată forța de muncă în detrimentul celor locale”, se arată în poziția luată de companiile străine din România.

FIC mai precizează a cerut în repetate rânduri instituțiilor statului să pună în mod transparent, la dispoziția opiniei publice, datele privind toate taxele plătite de companiile de stat și private din România și analiza în urma căreia au apărut aceste semne de întrebare pe care politicienii le ridică din când în când.

Acest tip de discurs ajunge să devină politică publică materializată în decizii care se iau pripit și fără consultare. Cel mai recent exemplu este această ultimă Ordonanță de Urgență, care urmează să modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) în ultima ședință de Guvern a anului. Hazardul acestor măsuri, modificări de legi organice, prorogări de termene, derogări, sistarea plății unor drepturi bănești, introducerea de noi taxe, înființarea de noi scheme de ajutor și crearea unor fonduri cu destinație incertă, va avea un impact profund în multe sectoare economice și va pune la încercare răbdarea oamenilor de afaceri, dar și a populației”, mai spun cei de la FIC.

“FIC dorește să atragă atenția că în ciuda rezilienței și adaptabilității celor mai multe companii și a soluțiilor economice pe care ele le vor adopta, acestea nu pot să răspundă așteptărilor unor decizii arbitrare luate fără transparență și fără nicio consultare. FIC consideră că această Ordonanță de Urgență nu trebuie promovată mai departe și de aceea continuăm să ne exprimăm deplina disponibilitate pentru un dialog pe această temă pentru a pune capăt discursului politic coroziv care face rău atât companiilor și angajaților lor, dar și societății românești în general", spun investitorii străini din România.