Banca Mondiala a redus estimarea de crestere a economiei Romaniei la 2,9%. Ce se intampla cu zona euro si marile economii ale lumii
Bani
Banca Mondiala (BM) anticipeaza pentru acest an o crestere de 2,9% a economiei Romaniei, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmand sa accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a institutiei financiare internationale, informeaza Mediafax.
In iunie anul trecut, Banca Mondiala prognoza un avans de 3,2% al economiei Romaniei in 2015 si de 2,9% in 2016.
Institutia a revizuit usor si estimarea referitoare la cresterea economica din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat in octombrie, redus de la 2,8% in iunie. FMI si Comisia Europeana anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,5%.
"In Ungaria si Romania, cresterea economica va fi alimentata mai mult de cererea interna, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata muncii si de increderea populatiei, precum si de investitiile publice in infrastructura, finantate in mare parte de Uniunea Europeana", se arata in raportul Bancii Mondiale.
In tarile importatoare de petrol din Europa Centrala si de Est (ECE), intarirea treptata a zonei euro, masurile monetare de sustinere a redresarii si declinul preturilor energiei vor sustine activitatile in industrie si cresterea exporturilor.
Inflatia a inceput sa incetineasca in multe state aflate in dezvoltare, ca efect al declinului preturilor materiilor prime si, in unele state, precum Brazilia, al masurilor de descurajare a cresterii exagerate a creditarii.
In Ungaria, Romania si Serbia, inflatia a coborat sub tintele inferioare ale bancilor centrale, pe fondul unei cresteri economice anemice, noteaza Banca Mondiala.
Multe state din Europa Centrala si de Est sunt aproape de deflatie, din cauza reducerii semnificative a preturilor reglementate ale energiei (in Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria si Macedonia), precum si a declinului preturilor alimentelor si carburantilor, se arata in raport.
Scaderea preturilor alimentelor reflecta productiile agricole mari, in special in Bulgaria si Romania, dar si nivelul scazut al cererii, din cauza interzicerii de catre Rusia a importurilor de alimente.
Intr-un numar de state, sistemele bancare continua sa fie afectate de nivelul ridicat al imprumuturilor neperformante si 14 din 20 de tari cu cea mai mare pondere a acestor credite sun in Europa si Asia Centrala, in frunte cu Kazahstan, Serbia, Albania, Bulgaria, Romania si Ucraina.
Chiar daca aceste imprumuturi par sa fie bine provizionate si sustinute de un nivel adecvat al capitalului bancar, afecteaza activitatile de creditare pentru investitii si crearea de locuri de munca, iar autoritatile au inceput sa ia masuri, mentioneaza Banca Mondiala.
Pentru regiunea Europa si Asia Centrala, Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente, Banca Mondiala anticipeaza pentru 2015 o crestere economica de 3% si 3,6% in 2016.
Pentru regiunea Europa Centrala si de Est, in care este inclusa si Romania, Banca Mondiala anticipeaza in acest an o crestere economica de 2,4%, urmata de un avans de 2,8% in 2016. Regiunea Europa Centrala si de Est include Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Fosta Republica Iugoslava Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia.
Institutia estimeaza crestere economica de 1,1% pentru Bulgaria in acest an, urmata de o accelerare la 2% anul urmator, in timp ce pentru Ungaria rata de crestere va fi de 2% in 2015 si 2,5% anul urmator.
Pentru Republica Moldova, BM anticipeaza un avans al PIB mai accelerat, de 3% pentru anul in curs si de 3,5% in 2016. In Turcia, cresterea economica se va situa la 2,4% in acest an, dar va urca la 3,5% anul urmator.
Ucraina va inregistra in 2014 o contractie economica de 2,3%, ca urmare a crizei prin care trece tara, urmand sa revina pe crestere anul urmator, cand PIB va urca cu 3,5%, conform estimarilor din raport.
Pentru Polonia, BM asteapta crestere puternica atat in acest an, cat si in 2016, de 3,2%, respectiv 3,3%. In Cehia, avansul PIB va fi mai lent, de 2,7% anul acesta si in cel viitor. Rusia va inregistra in acest an o contractie a PIB de 2,9%, urmata de o crestere de numai 0,1% in 2016.
La nivel global, economia va creste in acest an cu 3% si cu 3,3% in 2016, sustinuta de redresarea treptata a tarilor cu venituri ridicate, pretul scazut al petrolului si atenuarea factorilor negativi din tarile in dezvoltare, noteaza BM.
Zona euro va consemna crestere economica de 1,1% in acest an si de 1,6% in 2015. In Statele Unite, Banca Mondiala prognozeaza o crestere a PIB de 3,2% in 2015 si de 3% anul viitor. Pentru China este anticipat un avans de 7,1% in acest an, urmat de o crestere de 7% in 2016.
Pe acelasi subiect: