e-Romania, tara in care Guvernul da 500 de milioane de euro pentru un portal online!
Da, ati vazut bine. Chiar e Romania tara in care Guvernul da 500 de milioane de euro pentru un singur portal, pana in 2013. Ce masuri anticriza?! Ce reducere a cheltuielilor bugetare?! Executivul este profund interesat de informatizarea relatiilor dintre administratia publica si contribuabili. Totul se desfasoara prin acelasi Minister al Comunicatiilor, care mai detine un site, ghiseul.ro, unde cine isi achita darile catre stat trebuie sa plateasca un comision de 2,5% din valoarea tranzactiei. Spre comparatie, site-urile primariilor nu percep niciun comision.
eRomania: Ministerul Comunicatiilor ne spune de unde ia 500 de milioane de euro si ce face cu banii!
"Guvernul a aprobat strategia nationala e-Romania, propusa de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), Executivul alocand aproape jumatate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013. Astfel, in 2010 vor fi alocati 245.100.000 lei, in 2011 – 714.500.000 lei, in 2012 – 575.800.000 lei, iar in 2013 – 364.800.000 lei", se arata intr-un comunicat al Ministerului Comunicatiilor. Adunate, toate aceste sume ne dau aproximativ 500 de milioane de euro. Iar un singur site din cadrul portalului costa peste 10 milioane de euro.
Ce am putea face de acesti bani?
Daca un site bun poate fi realizat si cu 100.000 de euro, tragem concluzia, logica de altfel, ca de banii cheltuiti de minister se puteau face 5.000 de site-uri. Sau un magazin online de tipul eMag, cu toate costurile de hosting, design, de administrare a continutului si de salariile angajatilor incluse.
Iar daca ne abatem putin de la subiect, "guvernarea fara hartii" a Romaniei, in valoare totala de jumatate de miliard de euro, costa exact cat 100 de kilometri de autostrada la pretul mediu de 5-6 milioane de euro pe kilometru. Mai simplu spus, cam cat un sfert din celebra Autostrada Transilvania.
Intentii bune...
"Strategia nationala e-Romania urmareste modernizarea statului prin informatizarea interactiunii cu cetatenii si companiile. La nivelul PIB, contributia si efectele informatizarii serviciilor publice se vor cifra la 90 de milioane de euro in 2010 si 190 de milioane de euro in intervalul 2011-2013", mai precizeaza documentul.
Performanta e-Romania se masoara in "timpul cetateanului": cat de repede se informeaza, cat de repede primeste documentele de care are nevoie si cat de usor isi poate plati taxele, fara a mai merge la ghiseu, iar sistemul de incasare a taxelor si impozitelor se va simplifica, reducandu-se astfel evaziunea fiscala. De asemenea, se va ameliora contactul dintre firmele private si stat, iar munca la negru se va reduce datorita cresterii transparentei.
Totul, pentru ca Romania este codasa Europei la informatizarea relatiei cetateanului cu institutiile statului, in conditiile in care peste jumatate dintre romani sunt utilizatori de Internet.
...paveaza drumul catre costuri astronomice
Sa luam insa numai doua dintre site-urile portalului e-Romania: e-Romania 1, creat pentru simplificarea interactiunii mediului de afaceri si a cetatenilor cu institutiile statului, si e-Romania 2, un portal cu informatii despre localitatile tarii. Doar acestea trag 22 de milioane de euro din bani publici.
Bineinteles, in acesti bani intra si infrastructura, calculatoare, Internet, aplicatii, salarii si asa mai departe. Un lucru nu poate fi insa negat: un singur site din intregul portal costa statul roman 10 - 11 milioane de euro, in conditiile in care un portal obisnuit nu poate costa mai mult de cateva sute de mii de euro.
"500 de milioane de euro mi se pare mult", ne-a declarat Orlando Nicoara, directorul general al MediaPro Interactiv (din portofoliul caruia face parte si portalul apropo.ro). "Este o intreaga infrastructura de realizat, insa Ministerul Comunicatiilor nu precizeaza toate aceste aspecte, iar faptul ca a pus la dispozitia publicului doar 40 de pagini de documentatie mi se pare ciudat, ca sa nu zic ridicol", spune Nicoara.
"Intentia este buna, dar ar trebui sa existe mai multa transparenta, sa aflam ce softuri se folosesc, cum se realizeaza infrastructura si asa mai departe. Pentru ca este vorba despre bani publici si nu de sute de mii de euro, ci de sute de milioane de euro", a adaugat directorul general al MediaPro Interactiv. "In mod normal, un asemenea portal nu ar trebui sa coste mai mult de cateva sute de mii de euro, dar totul depinde si de hardware, de serverele folosite, de numarul de conexiuni simultane pe care trebuie sa le sustina", explica Orlando Nicoara.
Cine ia banii pentru e-Romania 1 si 2
Omnilogic - 11,8 milioane de euro pentru e - Romania 1, iar Spysware System Integration, Total Soft, Provision Software Division, Star Storage, Softwin si Teamnet International - 10,23 milioane de euro pentru e - Romania 2.
Tu ce ai face cu 500 de milioane de euro daca ai fi in locul autoritatilor? Scrie in sectiunea "Comentarii" de mai jos!