Cum poti face economie de timp si nervi, evitand cozile la ghisee sau aglomeratia din magazine, atunci cand ai de achitat anumite servicii sau produse? Evident, poti face plati online cu cardul, insa o amploare din ce in ce mai mare au inceput sa ia si platile, tot pe Internet, prin SMS.

In 2009, numarul site-urilor din Romania care si-au monetizat continutul cu ajutorul telefonului a ajuns la peste 600. Vorbim in total de peste 3.000 de produse si servicii tranzactionate prin SMS” a declarat Antonio Eram, CEO si fondator Netopia.

Pentru 2010, Eram estimeaza o crestere de circa 30% a numarului de tranzactii prin telefon. “Daca in cazul platilor online prin card reticenta utilizatorilor influenteaza major ritmul de crestere, in cazul platilor prin SMS avem de-a face cu un numar inca mic de comercianti care au disponibil acest serviciu. Desi, plata prin SMS este cel mai accesibil mod de a monetiza un produs sau serviciu: aproape toti romanii au mereu langa ei un telefon mobil, cu ajutorul caruia pot sa cumpere rapid si fara sa-si dezvaluie datele personale si de cont”, a spus acesta.

Ce poti plati online prin SMS?

Cele mai frecvente plati de pe telefon in 2009 au fost pentru jocuri online, licente software, acces la servicii online si cumparari de produse, se arata in comunicatul Netopia.

De asemenea, prin SMS pot fi platite facturi la utilitati (Internet, cablu TV, canale TV online etc.), bilete, parcari, hosting web, spatiu de stocare, domenii web, consultanta IT si asa mai departe.

NU se pot plati prin SMS urmatoarele tipuri de servicii, care nu sunt agreate de operatorii de telefonie mobila: vizualizare continut (filme, anunturi, acces cont, acces web, membership, streaming), inscriere intr-o baza de date, postare informatii, anunturi, cumparare niveluri sau bonusuri pentru jocuri, orice fel de credite online, donatii umanitare, licitatii sau loterii publicitare.

Cum functioneaza sistemul si cat te costa?

Clientii trebuie sa trimita un simplu SMS cu numarul alocat produsului sau serviciului, iar comerciantul primeste confirmarea de plata instantaneu.

Vei plati contravaloarea produselor sau a serviciilor alese in conformitate cu tariful stabilit de comerciant. Sumele afisate nu includ TVA, acesta urmand a fi acoperit de catre tine, in calitate de cumparator. In functie de operatorul de telefonie mobila, este posibil sa mai suporti, suplimentar, contravaloarea unui SMS cu tarif normal.

Operatorii de telefonie mobila impun o limita a tranzactiilor ce provin de la un singur utilizator, pentru a preveni o eventuala frauda. Astfel, pentru Vodafone limita este de 70 de euro pe luna, in cazul Orange limita este de 23 de euro pe zi, iar la Cosmote aceasta limita este de 30 de euro pe luna. In momentul in care depaseste aceasta limita, utilizatorul primeste o notificare.