Populatia, principalul finantator indirect al datoriei publice, prin sumele economisite. Dumitru, Consiliul Fiscal: Expunerea bancilor fata de stat este cea mai mare din Europa
Bani, lei
Populatia finanteaza cel mai mult, indirect, datoria publica prin plasamentele in banci si alte societati financiare, care cumpara titluri de stat, afirma presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, atentionand ca expunerea bancilor fata de stat ca procent din active este cea mai mare din Europa.
"De unde sunt fondurile pe care bancile le mobilizeaza pentru a finanta bugetul? Raspunsul este legat de cine face economisire, sectorul care are un excedent pe o capacitate neta de finantare este cel al gospodariilor populatiei, pentru ca cel al administratiilor locale si companiilor au deficite. Ceea ce inseamna practic ca populatia este finantatorul ultim al statului, al bugetului, in contextul in care bancile, care sunt finantatorul direct, nu lucreaza cu bani proprii, ci cu depozite ale persoanelor fizice", a declarat Dumitru, citat de Mediafax.
El a aratat ca populatia este contributoare in sistemul bancar cu depozite de aproape 130 miliarde de lei, in sectorul de asigurari de viata sunt rezerve tehnice de 5,9 miliarde lei, in fonduri de pensii populatia are 14,9 miliarde lei, in administrarea activelor 15 miliarde lei si detine direct titluri de stat de 3,2 miliarde lei.
Valoarea titlurilor de stat achizitionate in total, inclusiv prin intermediarii financiari, ajunge la 96,2 miliarde lei. Astfel, bancile au cumparat titluri de stat de 70 miliarde lei, societatile de asigurare 5,4 miliarde lei, fondurile de pensii 9,9 miliarde lei, societatile de administrare a activelor 7,3 miliarde lei, totalizand 93 miliarde lei. "As spune ca populatia este finantatorul principal indirect al datoriei publice", a punctat Dumitru.
El a mentionat ca datoria publica, situata la circa 40% din PIB, este la nivel confortabil in prezent, insa nu ar trebui sa creasca pentru ca ar deveni nesustenabila in raport cu dezvoltarea economica a tarii, chiar daca criteriile de la Maastricht indica un nivel de 60% al datoriei publice in care statele s-ar putea incadra.
Dumitru a precizat ca expunerea bancilor fata de stat are deja o importanta sistemica pentru stabilitatea financiara din Romania, luand in calcul evolutia din ultimii ani a expunerilor fata de stat ca procent din total active, de la 3%-4% din biliant la 20%, ponderea cea mai mare din Europa.
La un nivel de peste 40%, datoria publica poate deveni problematica din cauza lipsei de jucatori institutionali locali care o pot absorbi, acestia fiind preferati pentru ca sunt mai stabili si nu creeaza volatilitate. Alte societati financiare decat bancile se afla intr-un stadiu incipient de dezvoltare si nu au dimensiunea critica de dezvoltare pentru a absorbi sume foarte mari de titluri de stat, potrivit lui Dumitru.
Pe acelasi subiect: