"Doua treimi dintre debitori au imprumutat bani de la banci, iar 20% de la rude", a declarat antropologul Vintila Mihailescu, coordonatorul studiului.

Peste 40% dintre romani considera ca banii conteaza cat sa aiba un trai decent, iar 21% spun ca e bine sa ai cat mai multi bani, iar cine nu recunoaste acest lucru minte sau este ipocrit.

Mai mult de o treime dintre respondenti spun ca isi doresc sa aiba mai multi bani decat au in prezent.

"Cand vine vorba de datorii, romanii traiesc mai multe emotii decat polonezii, acestia avand o atitudine mai pragmatica", a afirmat Iwona Slomska, membru al Consiliului de Administratie al Grupului Kruk din Polonia, responsabila de comunicare si marketing.

Peste jumatate dintre respondenti au mentionat ca parintii lor isi permiteau mai multe la varsta lor si ca aveau mai putine datorii.

Recuperatorii au facut portretul robot al restantierului din 2013 are 44 de ani, este barbat nascut in zodia Rac sau Leu si datoreaza bancilor, companiilor de utilitati sau de telefonie in medie 6.900 de lei.

Din lista neagra a vanatorilor de creante, aflam ca pe locul al doilea ca numar de datornici au fost anul trecut cei nascuti sub constelatia Balantei, supranumita si zodia contabililor.  Berbecii, Taurii si Gemenii ocupa urmatoarele pozitii in clasamentul "zodiacal" al restantierilor, in care cei din Sagetator si Capricorn sunt  cei mai putini.

Motivele acumularii de restante sunt, pe langa somaj si criza economica, si influenta nefasta a astrelor, sustin astrologii, convinsi ca anumite planete ne afecteaza bunastarea financiara.  

Peste doua milioane de romani au ajuns anul trecut in baza de date a recuperatorilor, cu datorii neachitate de aproape 10 miliarde de lei. Specialistii sustin insa ca nu ar trebui sa evitam imprumuturile atata timp cat ne gestionam cumpatat bugetul. 

CITESTE SI: Horoscopul miliardarilor. Zodiile ai caror nativi au cele mai multe sanse sa se imbogateasca

In Romania, studiul a fost realizat online in perioada 1-12 mai pe un esantion de aproape 5.000 de persoane.

Compania Kruk este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si companii.