75.000 de romani s-au trezit cu conturile blocate de Fisc, pentru ca nu si-au platit datoriile catre stat
Si primariile pun popriri pentru taxe locale si impozite neachitate pentru primele trei luni ale anului. Pana acum, statul si-a recuperat aproape 150 milioane de euro. Pe de alta parte, multi contribuabili sustin ca Fiscul face prea multe erori in procedurile de executare silita. Cu toate astea, vanatoarea de rau-platnici va fi curand si mai apriga.
Pentru un contract de drepturi de autor, incheiat cu Teatrul National, inregistrat la Fisc si pentru care sustine ca platise deja impozitul de 600 de lei, profesorul universitar si artistul plastic Ilie Rusu spune ca s-a trezit cu toate conturile blocate.
"Din contul meu de salariu a fost extrasa aproape jumatate din suma - 1.200 de lei. Am observat ca au intrat si in contul meu de depozit in euro si au schimbat cam aceeasi suma. Deci in total 2.500 de lei", explica Ilie Rusu, profesor universitar UNARTE.
Cei de la Fisc i-au explicat omului ca a acumulat penalitati. Dupa ce a platit cu forta datoria, dobanzile si inca 1.000 de lei in plus, profesorul Rusu vrea sa dea statul in judecata. Sunt insa mii de oameni ca Stefan - victime ale erorilor de calculator.
Mai nou, dupa 30 de zile de cand a expirat scadenta datoriei, statul blocheaza toate conturile care apar pe numele contribuabilului vizat. Someaza bancile sa vireze banii, iar ele transfera sumele automat, uneori, fara sa-l intrebe si pe titular. Asa pot aparea situatiile in care datoria este platita de mai multe ori din mai multe conturi ale aceluiasi om.
Dupa ce am aflat de poprire, si banca a virat banii, trebuie sa venim cu o dovada de la banca, aici, la Administratia Fiscala, pentru ca Fiscul sa puna o stampila cum ca banii au fost intr-adevar virati. Dupa care, cu aceasta dovada mergem din nou la banca pentru a deschide contul. Toata aceasta situatie poate dura uneori si mai bine de o saptamana. Timp in care cel executat silit nu are acces la banii de pe card, si este nevoit sa se impurumute pentru a-si plati datoria.
Cei de la ANAF anunta ca au trimis peste 350.000 de somatii pentru impozitele pe anul trecut si pe primul trimestru din 2014. Din ianuarie, pana in martie, au executat silit 1.000 persoane pe zi. Cele mai multe pentru venituri din activitati independente si venituri din chirii. Aceeasi situatie se inregistreaza si la taxe si impozite locale, insa potrivit unor surse, majoritatea primariilor vor trece la executari silite abia dupa incheierea campaniei electorale pentru europarlamentare.