Acum cativa ani, Kuenenia stuttgartiensis i-a uimit pe cercetatorii care au descoperit ca ea putea sa transforme amoniul, un poluant intalnit in apa, in azot gazos, fara a recurge la oxigen.  Acest tip de bacterii, denumite "annamox", ar putea produce intre 30% si 50% din azotul atmosferei terestre. Capteaza maxim interesul oceanologilor, climatologilor si specialistilor in tratarea apelor uzate. Acestia din urma le folosesc, de altfel, in statiile de epurare. 

Profesorul Mike Jetten, microbiolog la Universitatea Radboud din Nimegue (Olanda), a explicat felul in care bacteria Kuenenia stuttgartiensis foloseste amoniul si pentru a produce hidrazina (N2H4), un compus chimic utilizat drept carburant pentru rachetele spatiale. 

"Nu a fost usor sa reusim. A trebuit sa folosim un numar mare de metode noi si experimentale. Insa am reusit sa izolam amestecul de proteine responsabile cu producerea de hidrazina, un amestec ce avea o minunata culoare rosie", a spus Mike Jetten. 

"La inceput, nu am reusit sa producem hidrazina. A trebuit sa adaugam o proteina suplimentara, care «capteaza» carburantul, insa acum totul functioneaza", a adaugat cercetatorul a carui descoperire a fost publicata, duminica, in revista Nature.

Hidrazina este folosita si in pilele de combustie concepute de constructorul japonez de automobile Daihatsu, o tehnica ce are avantajul de a nu necesita metale rare si scumpe, precum platina.

Citeste si:

Razboiul preturilor mici. Cum platesti de fapt mai mult pentru produsele cu discount

Apple pierde suprematia pe cea de-a doua piata de telefonie din lume