Laserul de la Magurele va duce la descoperirea unei noi stiinte
Daca primeste acceptul guvernantilor, Romania va construi din ianuarie 2012, la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara din Magurele (IFIN), cel mai puternic laser din lume. Proiectul in valoare de jumatate de miliard de euro, va ajuta la dezvoltarea industriei farmaceutice si a managementului metalelor precum uraniu. Acesta va conduce la descoperirea unei noi stiinte, sustine directorul Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara, Nicolae Zamfir.
Proiectul ce va fi derulat in parteneriat cu Cehia si Ungaria, sub monitorizarea Comisiei Europene, ar putea incepe la inceputul anului viitor, daca IFIN primeste acordul Guvernului. Romania va participa cu 280 de milioane de euro, restul finantarii realizandu-se din fonduri europene.
„Daca pana in decembrie 2011 nu primim acesti bani, riscam sa pierdem finantarea occidentala. Noi am gandit proiectul, am prezentat aceasta idee atat in SUA, cat si in alte tari europene, unde a fost foarte bine primita, am realizat studiul de fezabilitate, iar acum asteptam raspunsul Guvernului”, a spus pentru incont.ro, Nicolae Zamfir, directorul IFIN.
Ce presupune construirea celui mai mare laser din lume
La proiectul de la Magurele vor lucra, timp de patru ani, 200 de angajati si aproape 1.000 de cercetatori din diverse tari ale lumii. Laserul va avea o putere de peste 10.000 de ori mai mare decat cea realizata de celelalte unitati producatoare de energie, iar in 20 de ani, el ar putea revolutiona chiar si o terapie anticancer. Pentru moment insa, nu se poate vorbi despre teleportare, asa cum s-a speculat astazi prin diverse publicatii, sustine Zamfir.
„Nu este vorba despre luarea unui obiect dintr-un loc si transportat in altul. Desigur, particulele si electronii vor fi accelerati la viteza foarte foarte mare, dar nu poate fi vorba, cel putin pentru moment, despre teleportare”, ne-a explicat Zamfir.
Lumina puternica a laserului va putea fi folosita in domenii diverse, de la investigatii ale moleculelor, terapie anticancer, pana la reducerea timpilor de viata a deseurilor radioactive.
Pe acelasi subiect: