In urma cu 3 luni priveam cu admiratie o descoperire incredibila a cercetatorilor de la Institutul Victor Babes: in organismul uman exista niste celule despre care nu se stia nimic.

Le-au numit telocite si le-au studiat prezenta in inima, tubul digestiv, plaman, uter, trompa uterina, pancreas, glanda mamara si placenta.

Descoperirea a facut apoi inconjurul planetei si a fost apreciata de lumea medicala mondiala, de la Harvard, Boston, New York si pana la Shanghai. Mai mult, China a propus Romaniei o colaborare pentru a studia mai departe telocitele.

Concret, asiaticii isi doreau o continuare a cercetarii de la studiul pe sobolani la studiul pe oameni care au probleme cardiace. Si asta pentru ca telocitele contin o substanta care regenereaza vasele de sange si ajuta la refacerea muschiului inimii. Pentru un om care a suferit un infarct acest lucru este vital.

In prima faza, Romania trebuia sa finanteze doar deplasarea cercetatarilor in China. Raspunsul autoritatilor a sunat insa incredibil: proiectul nu e interesant.

Organismul care trebuia sa asigure finantarea se numeste Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Aceasta institutie, din subordinea Ministerului Educatiei, primeste anual o suma, mica ce-i drept, pentru a finanata anumite proiecte de cercetare. Expertii de aici au descalificat "telocitele" si au dat banii pe ... pantofi.

Si uite asa o cercetare de 5 ani zace acum intr-un dulap.