De asemenea, deputatii din comisia de specialitate au aprobat raportul la actul normativ, cu amendamente, care urmeaza sa fie dezbatut in plenul Camerei.

"Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia dispozitiilor art. 37 (1) si art. 66-69 si in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta", potrivit amendamentului aprobat de deputati.

Astfel, potrivit articolului 37 (1), clientii care nu au inregistrat intarzieri la plata ratelor mai mari de 45 de zile vor beneficia, daca solitica refinantarea creditului la aceeasi banca, de toate conditiile noii oferte privind imprumuturile, nu vor plati comision de analiza a dosarului si nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garantiilor.

Articolele 66 - 69 din OUG 50 se refera la conditiile in care se poate rambursa anticipat creditul si la perceperea unui comision de rambursare anticipata pentru imprumuturile cu dobanda fixa de 1% din valoarea rambursata anticipat, daca perioada de timp pana la data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an, si de 0,5 % din suma daca perioada pana la scadența imprumutului este mai mica de un an.

Pentru creditele cu dobanda variabila nu se percepe un comision de rambursare anticipata, iar aceasta prevedere se aplica si contractelor aflate in derulare la data intrarii in vigoare a OUG 50.

"Daca raportul comisei va trece de plenul Camerei in forma in care este propus, atunci OUG 50 in legatura cu creditele in derulare va mai produce efecte doar acolo unde actele aditionale au fost insusite de consumator prin semnatura. OUG 50 va mai produce un efect care s-ar putea sa fie benefic consumatorului, acela ca toti consumatorii care s-au dovedit a fi buni platnici pot sa beneficieze de cele mai bune conditii de refinantare fara sa se mai solicite reevaluarea garantiilor si fara comision de rambursare anticipata", a declarat deputatul PSD Viorel Stefan, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci.

Amendamentul aprobat miercuri mai prevede ca actele aditionale incheiate si semnate in vederea asigurarii conformitatii contractelor de credit cu prevederile OUG 50 isi produc efectele in conformitate cu termenii contractuali agreati intre parti.

Totodata, actele aditionale nesemnate de catre consumatori, considerate acceptate tacit potrivit articolului 95 din OUG 50, isi vor produce efectele in conformitate cu termenii in care au fost formulate, "cu exceptia cazului in care consumatorul sau creditorul notifica cealalta parte in sens contrar in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi".

Astfel, persoanele care au semnat actul aditional cu banca nu mai pot reveni la contractul initial, dar in cazul clientilor pentru care modificarile cerute de OUG 50 au fost operate prin aprobare tacita se poate reveni la conditiile contractului initial la cererea lor sau a bancii.

"S-a intrunit acordul partilor prin semnarea actelor aditionale si legea nu mai poate sa vina acum sa desfiinteze acordul partilor. Aceasta este concluzia la care a ajuns comisia", a explicat Stefan.

Amendamentul a fost aprobat cu 15 voturi pentru, 5 impotriva si 3 abtineri.

Raportul favorabil privind OUG 50 cu amendamente a fost aprobat cu 16 voturi pentru, 4 impotriva si 3 abtineri.