Depozitele Bank of Cyprus vor fi mutate la Marfin Romania. Clientii vor avea acces la conturi incepand de saptamana viitoare
UPADATE: Depozitele sucursalei Bank of Cyprus vor fi transferate, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor, cel mai probabil, in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie inregistrata in Romania, care va fi capitalizata cu 20 milioane euro, scrie Mediafax. Banca Centrala a Ciprului a aprobat, joi, transferul.
"Singura varianta de transfer a depozitelor constituite la sucursala Bank of Cyprus este mutarea acestora la filiala Marfin Bank si recapitalizarea bancii inregistrate in Romania cu o suma intre 15 si 20 de milioane de euro. Negocierile au inceput de cateva zile si nu sunt finalizate", au declarat surse bancare apropiate discutiilor, citate de Mediafax.
Banca Centrala a Ciprului a aprobat joi transferul depozitele sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.
Cei peste 1.000 de deponentii vor avea acces la conturi incepand de saptamana viitoare. Forma finala a tranzactiei presupune si preluarea creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii.
"Creditele au fost selectate sa aiba un serviciu al datoriei foarte bun. Au lucrat la selectie functionari bancari din bancile care au dorit sa preia Bank of Cyprus si care au avut si inainte acces la camera de date", au declarat surse bancare, citate de Mediafax.
Banca Centrala a Ciprului a respins saptamana trecuta ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus, dar a anuntat ca va cauta in continuare alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat la circa 90 de milioane euro.
Activele inregistrate in sucursala din Romania insumeaza circa 450 de milioane euro, din care putin peste 350 milioane euro reprezinta credite. Cel mai mare imprumut inregistrat local il reprezinta o finantare de 110 milioane de euro acordat companiei care detine hotelul Marriott, prelungit in toamna anului trecut si scadent in 2017.
Marfin Bank a incheiat anul trecut cu un bilant de 2,6 miliarde lei, in scadere cu 7,6% fata de 2011, din care 1,6 miliarde lei reprezentau credite. Depozitele atrase de la clienti totalizau sub un miliarde de lei. Banca are o retea de 33 de unitati si un numar de 340 de angajati. Daca transferul depozitelor va fi realizat, |Marfin va prelua si o parte din salariatii Bank of Cyprus. Rata solvabilitatii Marfin Bank se plasa la peste 12%.
Cipru a ajuns in luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care statele zonei euro si FMI vor imprumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, iar fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.
Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.
In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.
Desi a informat initial sucursalele ca masurile nu vor fi aplicate si in unitatile din alte state, Bank of Cyprus a decis sa inchida sucursala din Romania incepand cu 1 aprilie, initial pe termen de o saptamana, timp in care urma sa identifice un cumparator pentru activele din bilantul local. Masura a fost prelungita, o saptamana mai tarziu, pana luni, 22 aprilie, inclusiv.
Banca Centrala a Ciprului a respins, saptamana trecuta, ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.
Pe acelasi subiect: