"Banca Centrala a Republicii Cipru, in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis prelungirea suspendarii operatiunilor sucursalei din Romania a Bank of Cyprus cu inca doua zile, respectiv 23 si 24 aprilie a.c. Banca Nationala a Romaniei a primit o notificare in acest sens", se arata intr-o nota publicata pe pagina de web a bancii. 

In cele doua zile mentionate, clientii pot folosi in continuare retelele de bancomate, iar pentru necesitati deposebite sunt invitati sa contacteze call-center-ul sucursalei BoC din Romania. 

"In conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare si reorganizare). Masurile de reorganizare ordonata a BoC sunt aplicate potrivit art.33 (alin.1) din Legea bancara din Cipru si Directivei nr.2001/24/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 4 aprilie 2001", se mai spune in nota publicata de banca.

Luni seara, surse bancare declarau pentru Mediafax ca Bank of Cyprus din Romania va ramane cel mai probabil inchisa si in urmatorele zile, pana la definitivarea unei solutii pentru transferul depozitelor sub jurisdictie romaneasca.

In aceasta perioada, responsabilii au incercat sa gaseasca un cumparator, insa deocamdata fara succes. De doua saptamani se poarta negocieri intense pentru a gasi un cumparator pentru sucursala din Romania a Bank of Cyprus. Surse bancare au confirmat faptul ca discutiile au continuat si luni, avand loc negocieri intense, atat in Bucuresti, cat si la Nicosia.

Desi initial au fost cateva banci interesate sa cumpere, Banca Nationala din Cipru a respins toate ofertele. Miza discutiilor este soarta depozitelor de la sucursala romaneasca, care intra sub incidenta reglementarilor cipriote. Asta inseamna ca depozitele de peste 100.000 de euro ar putea fi taxate cu 40%. Este posibil sa aflam decizia finala abia luni dimineata, cand vom afla daca banca isi va relua sau nu activitatea.

Cipru a ajuns in luna martie la un acord cu troica creditorilor, prin care statele zonei euro si FMI vor imprumuta10 miliarde de euro pe parcursul a mai multi ani, iar fondurile sunt conditionate de restructurarea dura a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%, potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti.

In cazul Bank of Cyprus, deponentii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla in septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.

Desi a informat initial sucursalele ca masurile nu vor fi aplicate si in unitatile din alte state, Bank of Cyprus a decis sa inchida sucursala din Romania incepand cu 1 aprilie, initial pe termen de o saptamana, timp in care urma sa identifice un cumparator pentru activele din bilantul local. Masura a fost prelungita, o saptamana mai tarziu, pana luni, 22 aprilie, inclusiv.

Banca Centrala a Ciprului a respins, saptamana trecuta, ofertele depuse de Banca Transilvania si Raiffeisen Bank pentru preluarea totala sau partiala a sucursalei Bank of Cyprus si cauta alternative de transfer in Romania a depozitelor de la unitatea locala, care au coborat sub 100 milioane euro.