La ora 9 dimineata, cativa clienti s-au revoltat cand au vazut ca usile nu se deschid in fata lor. Resemnat, fiecare client pleaca asa cum a venit - cu buzunarele goale.

Bank of Cyrprus Romania este o sucursala a unei banci straine si functioneaza dupa legile din Cipru, unde s-a decis taxarea deponentilor acestei banci.

Autoritatile romane au reusit sa evite acest scenariu: "Problema acestei sucursale s-a rezolvat, cum s-a rezolvat nu pot sa spun. Depozitele din banca asta, absolut toate, si cele pana la 100 de mii si cele peste 100 de mii sunt sub protectie si li se va aplica regimul din Romania", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Solutia gasita va fi anuntata peste 2 zile, adica joi.

Reprezentantii BNR precizeaza ca toti banii depusi in banca vor trece de sub jurisdictia cipriota sub cea romaneasca. Asta inseamna ca in limita a 100 de mii de euro vor fi garantati de BNR. Iar una dintre mizele negocierilor din ultimele 3 saptamani a fost ca depozitele mari sa scape de impozitarea cu 28 la suta, lucru care se aplica in Cipru.

Pe de alta parte, vanzarea sucursalei Bank of Cyprus a esuat, pentru ca toate cele trei banci care s-au aratat interesate de preluarea sucursalei din Romania au renuntat.