Deloitte: Bancile nu mai platesc propriile greseli din trecut, ci pe ale intregii economii
Bancile nu mai platesc, in prezent, pentru greselile pe care le-au facut in trecut, precum acordarea de credite cu buletinul, oprita in 2008, ci pentru greselile trecutului facute de intreaga economie, a declarat marti, Oana Petrescu, partener in cadrul companiei de audit si consultanta Deloitte, scrie Mediafax.
"(Bancile - n.r.) nu mai platesc greselile trecutului facute de banci si acum platesc greselile trecutului facute de intreaga economie nationala, inclusiv de mediul privat. Se vorbeste foarte mult despre creditul cu buletinul si despre exuberanta consumatorista si asa mai departe. Bancile au platit greseala acesta in primii doi ani. In 2008 au oprit creditele cu buletinul, in 2010 deja bancile provizionasera sau vandusera 80% din portofoliile de credite cu buletinul. Deci impactul pe bilant, pe profit a fost in 2009 - 2010. Creditele acestea nu mai exista in bilanturile bancilor, creditele neperformante. Cele performante continua sa genereze profituri, dar mai mici, fiindca sunt mai putine", a afirmat Oana Petrescu la o conferinta pe tema sistemului bancar.
Ea a facut referire si la greselile referitoare la companiile care s-au imprumutat cu garantii supraevaluate, care au fost platite in perioada 2010 -2012, cand bancile au constituit provizioane.
"Am vazut ajustarea care a avut loc in trimestrul trei al anului trecut a valorii garantiilor tuturor acestor companii care s-au supraindatorat. Problema este ca deja acum sistemul s-a ajustat, s-a stabilizat si este confruntat cu potentialul real de crestere economica a tarii. Avem surse de finantare. Acum sistemul are suficient capital, are suficiente surse de finantare, din pacate insa nu sunt proiecte care sa genereze practic randamente superioare acestui nivel de dobanzi", a spus Petrescu.
Ea apreciaza ca, pana cand nu se relanseaza economia, bancile nu vor putea sa mearga mai departe, aratand ca acestea au inca provizioane semnificative din trecut. "Au provizioane semnificative fiindca companiile decid sa nu mai opereze pe piata acesata, sa inchida, sa intre in insolventa, sa-si limiteze pierderile. Valul de insolventa a crescut anul trecut datorita acestei realizari a economiei reale cum ca nu pot sa produca profitabil inca in Romania", a adaugat partenerul Deloitte.
Vasilescu, BNR: "Crestere economica dupa creditare sau invers? Trebuie sa ajungem la o reconciliere"
Bancherii, care cred ca nu va exista creditare fara crestere economica, trebuie sa ajunga la o solutie comuna cu cei din afara sistemului bancar, potrivit carora nu va exista crestere economica pana cand nu va functiona creditarea, apreciaza, la randul sau, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"O parte dintre cei din afara sistemului bancar spun ca nu vom avea crestere economica pana nu avem creditare, iar bancherii spun ca nu vom avea creditare pana nu avem crestere. Cred ca o reconciliere intre aceste doua idei este absolut necesara", a declarat marti Vasilescu, la o conferinta pe tema sistemului bancar.
El apreciaza ca este nevoie de o intoarcere in timp, dar cu mijoacele, instrumentele si gandirea din prezent, la momentul cand creditarea era sanatoasa, inainte sa inceapa "nebunia creditarii".
Vasilescu si-a amintit ca in 2008, cand s-a declansat criza, a vorbit la o intalnire a producatorilor de vin, trimis de guvernator, explicandu-le acestora de unde a venit criza: "Au pus apa in bani si au starnit viitura financiara".
"Problema pentru viitor este cum sa nu mai punem bani in apa, cum facem bani sanatosi. In perioada dinainte ca banii sa se faca din nimic, de multe ori prin instrumente derivate, era o perioada cand se faceau bani sanatosi", a spus Vasilescu.
El considera ca sistemul bancar are nevoie de calitate si ca totul trebuie sa plece de la ideea de calitate si de a ajusta sistemul bancar pentru a ajunge la calitate. Totodata, bancile trebuie sa incheie cu clientii contracte care sa nu mai lase loc niciunui fel de clauze abuzive.
Pe acelasi subiect: