"Peste 20 de banci se bateau pe Pilonul I, pentru ca reprezinta un castig facil, sunt sume mari, de peste un miliard de euro, la care se castiga un comision de 2% doar pentru distributie. Pe Pilonul II, pe proiecte si finantarea acestora, nu se baga nimeni. Am vorbit si cu cei de la Concurenta si am decis ca distribuirea subventiilor sa se faca doar de catre acele banci care se implica si in finantarea agriculturii, in functie de cota de piata pe care o detin. Am avut aceste discutii cu bancile inca din vara anului trecut", a spus Irimescu.

Oficialul MADR anticipeaza ca dupa intrarea in vigoare a ordinului privind selectia distribuitorilor de subventii in functie de ponderea in creditarea agriculturii, sumele vor fi distribuite de cel mult cinci institutii de credit. 

Achim Irimescu a aratat ca selectia este dinamica si se va face o noua calificare la sase luni de la introducerea reglementarii, in functie de evolutie de pe piata creditarii.  El nu a dorit sa nominalizeze bancile care au cele mai mari sanse pentru a face distributia subventiilor din agricultura, dar a confirmat ca CEC Bank este una dintre cele mai active institutii de pe piata creditului agricol.