Decizia Guvernului în legătură cu românii din străinătate. Ce se întâmplă cu banii trimiși în țară
Euro, bani
Românii care trăisc în străinătate vor putea transfera banii în ţară fără plata comisioanelor, prin sucursale CEC Bank ce se vor înfiinţa în alte țări, a anunțat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
"O posibilitate, un mecanism de transfer mult mai facil al fondurilor pe care românii care sunt plecaţi în afara ţării îl trimit către familii, către copii, către părinţi şi atunci prin intermediul CEC-ului se va lansa cât de curând un pachet de măsuri care să vizeze deschiderea de sucursale, de birouri în afara ţării, unde trăiesc comunităţi importante de români, pentru ca românii de acolo să-şi poată deschide dacă doresc într-un mod mult mai facil conturi, să folosească aceste birouri de transfer, şi fără comisioane", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.
Totodată, el a arătat că se vor lua alte măsuri prin care să se creeze facilităţi pentru românii care muncesc în afara ţării.
"O să fie cu impact foarte bun, sunt măsuri pe care românii le aşteaptă de foarte mulţi ani, românii care trăiesc în afara ţării. Partea care ne bucură este aceea că, undeva la final de mai, iunie, acest lucru se va şi concretiza, astfel încât să fie încă un sprijin pentru cei care au decis pentru motive obiective şi sperăm temporar să fie departe de cei dragi", a spus Teodorovici.
Pe subiectul românilor plecați la muncă în străinătate, ministrul Finanțelor a făcut o propunere controversată, la finalul anului trecut. Teodorivici propunea, în noiembrie, ca românii să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pe maximum 5 ani într-o anumită ţară.
Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat: "Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa, mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură (...), dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de vest şi laşi restul Europei, prin fel de fel de condiţii, în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens - că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa - permisul de muncă să fie acelaşi ca timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, pentru ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa, dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maximum cinci ani şi, după cinci ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă".
Declarația ministrului a atras critici atât din partea opoziției din România, dar și a Comisiei Europene. “Libertatea de circulaţie a forţei de muncă este nu doar un drept fundamental în UE, ci şi cel mai îndrăgit în rândul europenilor, dar mobilitatea forţei de muncă trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte şi aplicabile, precum plata egală pentru muncă egală în acelaşi loc”, preciza, la acea vreme, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Pe acelasi subiect: