Criza bancara-financiara din SUA, din perioada 2007-2009, s-a transformat rapid intr-o criza economica in intreaga lume. Bancile americane, cu cateva exceptii, au iesit la finalul crizei chiar mai puternice decat la inceput, datorita sprijinului masiv primit de la stat.

Amploarea efectelor pe care le-ar putea avea inrautatirea problemelor bancilor europene ar putea fi cu mult mai mare decat cea a crizei bancare americane, avand in vedere ca valoarea activelor bancare din UE echivaleaza cu 55.000 de miliarde de dolari, fata de 13.000 de miliarde de dolari in SUA. Activele bancare din Uniune sunt de patru ori mai mari decat cele din SUA, scrie Business Insider.

De asemenea, in SUA bancile au datorii mai mici deoarece sursa principala de finantare sunt, pentru acestea, creditele de retail. In UE, bancile folosesc mai ales imprumuturi acordate prin intermediul partenerilor de creditare, precum brokerii sau firmele ipotecare (creditare wholesale). Prin astfel de tranzactii, bancile se imprumuta pe termen scurt si crediteaza pe termen lung.

Vezi cum au evoluat actiunile principalelor banci din Europa si Statele Unite in 2011 pe www.zf.ro