Potrivit clasamentului realizat de Fitch, citat de Mediafax, pe prima pozitie intre tarile cele mai expuse la criza datoriilor din zona euro se afla Vietnam, din cauza nivelului ridicat al comertului dintre tara asiatica si comunitatea europeana.

In 2010, PIB-ul nominal al Vietnamului a depasit 103 miliarde de dolari, iar PIB-ul per capita era de 1.168 dolari, potrivit datelor Fondului Monetar International.

Pe de alta parte, Goldman Sachs estima, in urma cu cativa ani, ca Vietnamul va deveni a 17-a cea mai mare economie a lumii, in 2025, cu un PIB de 436 miliarde de dolari. Pana in 2050, economia vietnameza ar urma sa ajunga la 70% din cea a Marii Britanii, care este in prezent una dintre cele mai mari economii ale lumii, estimeaza si PricewaterhouseCoopers.

Dupa Vietnam, singurele tari din afara Europei cu o expunere majora la criza datoriilor din zona euro sunt Tunisia, pe locul al treilea, si Maroc, pe pozitia 12, dupa Romania.

Pe locul al doilea in clasamentul realizat de Fitch se pozitioneaza Ungaria, unde datoria publica ridicata si politicile financiare neortodoxe ale guvernului au subminat increderea investitorilor si au obligat autoritatile sa inceapa negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenta.

Celelalte tari europene considerate de Fitch mai expuse decat Romania la criza din zona euro sunt Letonia, aflata pe locul 4, urmata in ordine de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Croatia.

Romania se afla pe locul 11 in randul a 36 de tari emergente la nivel mondial evaluate de Fitch Ratings in functie de riscurile implicate de expunerea la criza datoriilor din zona euro, dar este cel mai bine plasata intre tarile europene aflate in treimea cea mai vulnerabila a clasamentului.

Citeste si:

Fitch: Romania este mai putin expusa la criza decat alte state europene, dar are un risc ridicat in sistemul bancar