De ani de zile n-au mai rasunat in sala de plen aplauze atat de sincere. Imbracati festiv putinii parlamentari care au tinut sa participe la un eveniment ce va ramane in cartea de istorie au fost astazi mai punctuali ca niciodata.

Pe podium insa fotoliile rezervate presedintelui, sefului guvernului si ministrilor au ramas goale.

La ora la care regele Mihai ajungea la Parlament, seful statului, sarbatorea la doar 3 kilometri distanta, ziua armatei. Dupa declaratia de ieri era de asteptat ca Traian Basescu nu va participa la eveniment. Intrebat de repezentantii presei, luni, daca va exista un mesaj din partea administratiei prezidentiale la discursul regelui, Basescu a raspuns tot cu o intrebare: "Pentru ce? Da, un mesaj care sa spuna ce?".

Premierul Boc s-a dus si mai departe, la Carei. "Cred ca aceeasi lipsa mai mare de respect as fi arata-o daca de ziua armatei romane nu as fi acolo unde prin jertfa si viata care si-au dat-o sa apare si sa elibereze Romania", a declarat Emil Boc.

Ocupati au fost si presedintele Camerei Deputatilor sau preafericitul Daniel.

Chiar si asa vestea ca Regele este in cladire i-a insufletit pe multi. Functionarii si-au lasat balta treburile ca sa il intimpine. Si ostasii regimentului de garda s-au straduit sa iasa perfect. 

Vorbele regelui au readus, dupa multa vreme, decenta in sala de plen. Alesii au ascultat in tacere discursul. Nimeni n-a mai facut glume nelalocul lor. Printre fosti sefi de stat, actuali directori de institutii politicieni, au fost si oameni simpli. Ca nea Ioan, un taran din Maramures, care avea in desaga un dar pentru Majestatea Sa. "Un simbol de credinta. Sub aceasta cruce regele a invins. Si aici are grau, porumb si intre ele se afla neghina si neghina sunt comunistii", spune el.

"Este important sa stim sa ne reconciliem cu istoria si am facut-o, zic eu, la timpul potrivit, cu intelepciune", a declarat Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei.

"Apelul sau la solidaritate a fost evident ca o cale sa putem iesi din actualul marasm moral"
, spune Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei.

Dupa inchiderea sedintei festive Regele a dezvelit bustului strabunicului sau Carol I, amplasat chiar in fata salii de plen. Peste tot, regele a fost urmat indeaproape de fiicele sale. Multe priviri au atras tatuajul principesei Maria, mezina familiei regale. Regele Mihai a parasit Parlamentul dupa mai bine de o ora si jumatate.