Basescu: Decizia Consiliului inseamna depasirea unui moment critic. Datoriile Greciei nu se sterg
Presedintele Traian Basescu a declarat ca decizia de miercuri seara a Consiliului European insemna depasirea unui moment critic, fara a insemna ca a fost depasita criza, el mentionand ca nu este vorba despre o stergere a datoriilor Greciei, ci o restructurare a acestora.
Presedintele a spus ca a auzit zicandu-se ca s-a decis stergerea unor datorii ale Greciei, el mentionand ca nu poate fi vorba despre asa ceva.
Seful statului a mentionat ca este vorba despre o restructurare a acestor datorii, astfel incat Grecia sa poate face fata situatiei.
Legat de decizia Consiliului, presedintele a spus, joi seara, la TVR, ca acest lucru inseamna depasirea unui moment critic. El a adaugat ca nu se poate spune insa ca decizia inseamna depasirea crizei.
Liderii UE au reusit sa cada de acord asupra problemei spinoase a recapitalizarii bancilor, stabilind termenul limita de 30 iunie 2012 pentru ca institutiile financiare din zona euro sa ajunga la o rata a capitalului de rang intai (Tier 1) de 9% din activele ponderate la risc, dupa deprecierea detinerilor de obligatiuni de stat. Bancile care nu vor atinge acest obiectiv se vor confrunta cu "constrangeri" in privinta platii dividendelor si acordarii de bonusuri.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European, ca decizia acestui for privind solutiile de capitalizare a bancilor inseamna ca toate statele din UE au garantia ca subsidiarele bancilor-mama nu vor avea probleme legate de fluxurile de capital.
Anterior, la plecarea spre Bruxelles, seful statului sustinea ca Romania ar fi "intr-o dificultate foarte mare" daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora.
Seful statului a precizat ca, anul acesta, Romania a imprumutat de pe piata bancara interna 56 de miliarde de lei - suma ce va fi completata de imprumuturile ce vor fi realizate pana la sfarsitul anului - pentru a-si acoperi cheltuielile bugetare si a sustine deficitul. "Aceasta inseamna 13,2 miliarde de euro, de pe piata interna, plus alte doua miliarde de euro de pe piata externa", a mentionat el.
Potrivit lui Basescu, daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare, "adica n-am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta". "De aceea noi sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele acestor banci din zona euro, filiale aflate in zona non-euro", a spus presedintele Basescu.
Citeste si
Fermierul din vest il invata pe taranul roman sa-si vanda marfa ieftin si cu profit VIDEO