Romania merge mai bine decat asteptarile. Basescu estimeaza o crestere a PIB-ului de 2% in acest an si asigura ca "nu vom intra in derapaj"
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa intalnirea cu FMI, BM si CE, ca este de parere ca va exista o crestere economica de peste 2%, ramanand insa de vazut datele care vor fi inregistrate pe trimestrul patru al anului. Prognoza de crestere economica pentru 2011, stabilita cu institutiile internationale, este de 1,5%. Seful statului a adaugat ca este exclusa intrarea in derapaj, daca se respecta acordul cu institutiile internationale, mentionand ca Romania are "puse toate centurile de siguranta".
Seful statului a spus ca isi permite o estimare legata de evolutia economica: crestere economica de peste 2%, ramanand insa de vazut rezultatele de pe trimestrul patru.
"Este pentru prima data cand, datorita incertitudinilor, nu veti mai gasi obiective dintr-o singura cifra, ci «de la... pana la». Ca sa aveti aceasta informatie legata, sau explicatie legata de cum vor arata evaluarile. Spre exemplu, evaluarea de crestere pentru anul viitor este situata intre 1,7% si 2,7%, cresterea PIB. Astea sunt vremurile, nimeni nu poate avea predictii pe cifre fixe. Si atunci, atat noi, partea romana, cat si troica, am convenit asupra unei lejeritati a cifrelor, pentru ca nu se cunosc foarte bine evolutiile viitoare. Pentru anul acesta se mentine tot o estimare prudenta a cresterii, care in nici un caz nu va fi mai jos de 1,5%, ar putea fi ceva mai mare, iar eu, daca imi permiteti o estimare personala, cred ca vom avea o crestere de peste 2%, dar decisiv este trimestrul patru, care vom vedea cum se va incheia, in conditiile in care exporturile au o incetinire, ca urmare a incetinirii din zona euro. Deficitul de cont curent se va mentine sub 5 procente din PIB si anul acesta, si in anul 2012", a spus presedintele, citat de Mediafax.
Cresterea economica peste asteptari din al treilea trimestru, estimata la 3% de presedintele Traian Basescu, impinge prognozele analistilor pentru intregul an spre 2%, fata de 1,5% estimarea oficiala, dupa doi ani in care economia s-a luptat sa iasa din recesiune.
Seful statului a mai spus ca este optimist in perspectiva anului 2012 si ca este exclusa intrarea in derapaj, daca se respecta cele stabilite cu FMI, BM si CE, mentionand ca Romania are "puse toate centurile de siguranta". "Ne putem permite sa fim optimisti cu privire la evolutiile noastre", a spus Basescu.
Presedintele a mentionat ca este exclus sa se intre in derapaj in 2012, el subliniind ca Romania are toate "centurile de siguranta puse".
El a subliniat insa necesitatea respectarii acordurilor cu institutiile internationale si a evitarii masurilor populiste.
Bugetul pe 2012 va fi construit pe un deficit bugetar de 1,9% din PIB si o crestere economica de 2%
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa discutiile cu FMI, BM si CE, ca deficitul bugetar pentru 2012 va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marja de pana la 2,5% pe cash, ceea ce inseamnna 3% pe ESA. El a precizat, insa, ca se mentine o estimare prudenta de crestere economica, de 2%.
"Una din informatiile de maxim interes, bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9% din PIB, cu marja functie de evolutiile din cursul anului, sa ajungem pana la un deficit de 2,5% din PIB pe cash, ceea ce inseamna 3 procente pe ESA. Toate obiectivele vor fi stabilite cu o marja dependenta de evolutiile economice din Europa, Grecia, din regiune, insa bugetul va fi construit pe un deficit de 1,9 procente din PIB", a spus Basescu.
Tinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% in sistemul european de calcul ESA 95 (care include si pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% in termeni cash echivaleaza cu 2,3-2,4% din PIB in sistem ESA.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzand si pierderile unor companii de stat, este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009.
Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB.
Pe acelasi subiect: