Bugetul pe 2012 va contine majorarea cheltuielilor cu investitiile, iar statul va oferii garantii pentru sustinerea mediul privat. Totodata, va continua programul "Prima Casa".
"Daca lucrurile nu se vor inrautati in Europa in 2012, atunci Romania poate sa spere la indexari de salarii si pensii. Vom porni bugetul pentru 2012 in maniera responsabila, cu deficit de 1,9, dar cu posibilitate de a ajunge la 3%, cu o crestere economica de 2,1%, pe care o avem in prognoza la elaborarea bugetului"
Proiectul bugetului va fi cel mai probabil finalizat in guvern saptamana aceasta, urmand sa fie trimis apoi la Parlament.
In plus premierul a anuntat si o rectificare bugetara care va fi stabilita in sedinta de guvern de miercuri. Vor fi alocati mai multi bani pentru sanatate, dar si pentru investitii.
Rectificarea bugetara, a doua din acest an, va fi una negativa, deoarece totalul incasarilor este sub nivelul prognozat, iar cresterea economica sustinuta de productia din agricultura nu a adus si venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat si caracterizat de evaziune fiscala ridicata. "Chiar daca a inregistrat un an bun, agricultura este slab fiscalizata si nu s-a reflectat si in incasari importante la buget. Pe acest fond, incasarile totale se cifreaza cu 700 milioane lei sub prognoza, astfel ca se impune efectuarea unei rectificari bugetare negative, fie prin reduceri de cheltuieli la ministere, fie prin cresterea deficitului", au aratat sursele citate.
Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB. Dupa primele noua luni, deficitul bugetului general consolidat se plaseaza la 2,5% din PIB. In conditiile in care nu isi permite sa depaseasca tinta de deficit bugetar convenita pentru acest an cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, Guvernul va taia la majoritatea ministerelor din cheltuielile prinse in buget. Lista ministerelor care vor suferi taieri de buget va fi stabilita in urma discutiilor pe care premierul Emil Boc le va avea in perioada imediata cu fiecare ministru in parte.
Pentru 2011, in buget a fost prognozata o rata medie a somajului de 7,8%.
Prima rectificare a bugetului din acest an a fost efectuata la inceputul lunii august, pentru sanatate fiind alocate doar 341 milioane de lei pentru plata arieratelor si 1,7 miliarde de lei credite de angajament pentru medicamente compensate si gratuite. Nemultumit de putinii bani primiti, Cseke Attila a demisionat atunci din postul de ministru al Sanatatii, in pofida asigurarilor primite din partea premierului ca la urmatoarea rectificare bugetara va primi mai multe fonduri.
La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a apreciat ca in al treilea trimestru din acest an va fi inregistrata o crestere economica de 3% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in cazul in care luna septembrie nu va arata cifre "spectaculos negative", mentionand ca cele mai importante cresteri se inregistreaza in turism (19%), agricultura (12%) si constructii (10%).
O saptamana mai tarziu, seful statului a apreciat ca pentru intregul an va fi consemnata o crestere economica de peste 2%, dar ca trebuie analizate si datele pe trimestrul patru al acestui an.
Proiectia Guvernului pentru acest an indica un avans al PIB de 1,5%.
Bugetul general consolidat pentru anul viitor a fost construit pe venituri totale de 195,3 miliarde lei si cheltuieli totale de 206,5 miliarde lei, care conduc la un deficit nominal de 11,2 miliarde lei, reprezentand 1,9% din PIB pe metodologia cash si sub 3% pe standarde europene.
Citeste si: