Reprezentantii marilor grupuri financiare au participat la intalniri anuale ale Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, evenimente ce s-au desfasurat weekendul trecut la Washington. Liderii au fost atat de pesimisti in ceea ce priveste criza datoriilor de stat din zona euro incat au comparat riscurile de contagiune din pietele financiare cu falimentul Lehman Brothers din 2008.

"Expunerea financiara directa din sistemul bancar european este gestionabila. Care este impactul indirect? Veti avea un soc pe partea de cerere. Realitatea este ca ar trebui sa ne asteptam cu totii la un impact in privnita Produsului Intern Brut daca vom avea un soc pe partea de cerere care va afecta mediul de afaceri", a spus directorul general al Citigroup, Vikram Pandit, citat de Reuters.

Principalul motiv de ingrijorare al bancherilor il constituie defaultul Greciei. Daca statul elen va intra in incapacitate de plata, cu o datorie de stat de 340 miliarde de euro, situatia va declansa o vanzare generalizata de datorii din zona euro, cauzand o criza financiara mult mai larga.

"Perspectivele sunt foarte pesimiste. Pentru asta trebuie sa ne pregatim (default-ul Greciei - n.r.). Nu cred ca este cel mai probabil scenariu, dar trebuie sa fim pregatiti", a declarat un alt bancher din cadrul unui grup financiar international.

Presedintele asociatiei bancare germane BdB, Andreas Schmitz, a afirmat ca o "insolventa izolata" a Greciei ar putea fi gestionata si depasita, chiar daca bancile vor inregistra deprecieri ale activelor mai ridicate decat provizioanele de 21% din expunerea pe Grecia constituite in prezent.

"Insa daca un val de falimente ar matura Europa, situatia arata diferit. Multe banci vor fi in pericol, si nu numai cele europene", a precizat Schmitz.

Liderii europeni si FMI au cazut de acord in luna iulie vizavi de cel de-al doilea acord de finantare externa destinat statului elen, valabil pana in 2014. Una dintre principalele conditii ale acordului a reprezentat participarea in premiera a creditorilor privati la initiativa. Astfel, detinatorii privati de obligatiuni elene au acceptat o pierdere de 21% din expunerea pe Grecia.

Bancherii estimeaza ca s-ar putea confrunta cu pierderi de 60-80% pe detinerile de obligatiuni grecesti in cazul intrarii Greciei in default.

Confruntate cu aceasta perspectiva, bancile au aratat ca sunt dispuse sa renegocieze un acord mai favorabil Greciei fata de pierderea de 21% deja acceptata pe expunere in cadrul acordului din iulie, pentru a reduce riscul falimentului de stat.
Pe de alta parte, FMI este mai ingrijorat de contagiunea globala.

Tensiunile de pe pietele financiare sunt in crestere, iar bancile europene gasesc tot mai dificil finantare pe termen scurt.
Costul tranzactiilor credit default swap de pe piata interbancara din zona euro s-au dublat, la circa 3 puncte procentuale in medie, iar actiunile bancilor europene s-au prabusit cu aproape 30% de la inceputul lunii august.

FMI estimeaza ca aceste probleme au crescut expunerea bancilor europene cu 300 miliarde euro si recomanda institutiilor de credite sa-si consolideze rezervele de capital si liderilor UE sa fie pregatiti cu masuri extraodrinare pentru a preveni contagiunea pe pietele financiare.

Angela Merkel: Intrarea Greciei in default ar distruge increderea investitorilor in zona euro

Intrarea Greciei in default (incapacitate de plata) ar "distruge" increderea investitorilor in zona euro si ar putea declansa un efect de contagiune similar celui propagat in 2008 de falimentul Lehman Brothers, avertizeaza si cancelarul german Angela Merkel, citata de Reuters.

"Trebuie sa luam masuri pe care le putem controla. Ceea ce nu putem face este sa distrugem increderea tuturor investitorilor si sa ajungem intr-o situatie in acre acestia ar spune ca daca am facut asta pentru Grecia, vom face acelasi lucru pentru Spania, Belgia sau orice alta tara. Atunci, nimeni nu isi va mai baga banii in Europa", a spus cancelarul Germaniei.

Merkel a spus in cadrul unui interviu de televiziune din tara sa natala ca se bazeaza pe analiza Fondului Monetar International (FMI) cand evalueaza modul in care trebuie abordate problemele Greciei.

Astfel, cat timp FMI este convins ca datoria de stat a Greciei este sustenabila, Merkel va sustine aceasta pozitie, a spus aceasta.

Cancelarul german s-a aratat totodata "consternata" de lipsa de progres a G20 in privinta unui consens pe reglementarea bancilor si rezolvarea problemei "too big to fail", a grupurilor financiare atat de mari si complexe incat guvernele si economia globala nu isi pot permite sa le lase sa se prabuseasca.

Citeste si:

Bursele din Asia au scazut brusc, iar euro s-a depreciat puternic. Investitorii, tot mai sceptici cu privire la rezolvarea crizei datoriilor de stat din Europa

Germania, datoare Greciei cu 95 miliarde de dolari. Nemtii au luat "imprumut" cu scadenta de 66 de ani