Revenirea inspectorilor internationali la Atena este foarte asteptata, intrucat de ei depinde furnizarea unei noi transe de imprumut, in valoare de opt miliarde de euro, esentiala pentru evitarea intrarii in incetare de plati a tarii.

Juncker a exclus ca decizia de furnizare a transei sa fie luata la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro care va avea loc luni, la Luxemburg.

"Luni, vom continua sa finisam detaliile instrumentelor stabilite la summitul din 21 iulie. Raman detaliile tehnice. Dar este esential ca pana la jumatatea lui octombrie sa punem in practica aceste instrumente", a aratat Juncker.

Sefii misiunii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International au plecat din Grecia la inceputul acestei luni, nemultumiti de lipsa de progrese in aplicarea planului de redresare a tarii. Comisia Europeana a anuntat luni ca revenirea in Grecia va avea loc, dar dureaza din cauza dificultatilor autoritatilor de a pune in practica reformele structurale si planul de privatizare.

La Atena, ministrul elen de Finante Evangelos Venizelos s-a declarat increzator ca Grecia va primi la timp, in octombrie, noua transa de imprumut.

Economisti influenti din Germania si Franta recomanda reducerea datoriilor Greciei cu 50%

Mai multi economisti influenti din Germania si Franta recomanda reducerea datoriei de stat a Greciei cu circa 50% si sprijinirea bancilor cu expunere ridicata pe statul elen, potrivit unui articol publicat de Financial Times Deutschland.

Deciziile luate pe 21 iulie la summit-ul liderilor europeni pentru salvarea Greciei nu sunt suficiente, apreciaza un grup de consilieri economici ai guvernelor din Germania si Franta, un economist membru al asa-numitului Shadow Council apropiat Bancii Centrale Europene (BCE) si editorul IMF Econmic Review, o lucrare de cercetare publicata de Fondul Monetar International (FMI), scrie Mediafax.

"Creditorii ar trebui sa renunte la circa jumatate din valoarea nominala a obligatiunilor grecesti detinute. Atunci ar fi posibil ca Grecia sa-si aduca datoriile la un nivel sustenabil prin eforturi proprii", scriu economistii intr-un articol in Financial Times Deutschland. 

Viata Greciei depinde de perfuzia de 8 miliarde de euro.

Guvernul elen a adoptat saptamana trecuta noi masuri de austeritate, calificate drept "draconice" de presa internationala, pentru a obtine urmatoarea transa de bani din finantarea externa de la UE si FMI.  Fondul Monetar a avertizat recent ca actuala criza a datoriilor de stat din zona euro risca sa genereze un deficit semnificativ de capital in sistemul bancar. 

Economistii citati vor ca bancile sa poata preschimba obligatiunile grecesti detinute in titluri emise de Fondul European de Stabilitate Financiara pentru a garanta stabilitatea procesului de restructurare a datoriilor.

"Mai mult, acele banci cu detineri mari de obligatiuni guvernamentale elene au nevoie de sprijin special. Este vorba mai ales de bancile grecesti", se spune in articolul din Financial Times Deutschland. 

Actiunile bancilor elene au cazut luni cu peste 6%, la minimul ultimilor 19 ani, dupa aparitia unor informatii privind reducerea datoriilor Greciei la jumatate.  

"Este indispensabil sa fie imbunatatita cooperarea din zona euro si sa fie dezvoltate posibilitatile de rupere a cercului vicios a crizelor bancare si de credit, iar competitivitatea si cresterea sa fie garantate. Pana atunci, trebuie sa ne concentram pe stingerea incendiului cat mai urgent posibil", comenteaza economistii.