Planul secret al Germaniei pentru Atena: Grecia ar trebui “sa se vanda” Europei cu 125 mld. euro
Grecia ar trebui sa includa toate activele publice (banci, imobiliare, telecom sau porturi) intr-o structura pe care sa o vanda unei institutii europene pentru125 miliarde euro si sa-si reduca astfel nivelul de indatorare de la 145% din PIB la 88%, potivit unui plan secret realizat de consultanti germani apropiati guvernului de la Berlin.
Planul, numit "Eureca" a fost realizat de consultanti foarte influenti in guvernul cancelarului Angela Merkel, condusi de directorul general al companiei Roland Berger, Martin Wittig, scrie cotidianul La Tribune, citat de Mediafax.
Propunerea include sase faze. In prima etapa, Grecia ar trebui sa includa intr-o structura comuna toate activele publice (banci, imobiliare, telecom, porturi, et.c.), asemanatoare agentiei Treuhandanstalt, infiintata in 1990 pentru a privatiza 8.500 de companii publice din Germania de Est.
Activele sunt estimate la 125 miliarde de euro, suma calculata in functie de valoarea unor proprietati scoase deja la privatizare de guvernul de la Atena.
Al doilea pas prevede ca o institutie europeana, finantata de state, sa cumpere fondul infiintat de Grecia. Institutia europeana respectiva ar trebui sa privatizeze activele, cu termen limita in 2025.
Grecia va primi 125 de miliarde de euro pentru a-si rascumpara obligatiunile de la Banca Centrala Europeana (BCE) si Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara. Efectul imediat al acestui al treilea pas ar fi reducerea datoriei publice de la 145% din PIB la 88%. Expunerea BCE pe Grecia ar fi redusa la zero, situatie care ar avea un efect calmant asupra contribuabililor europeni. Dobanzile pentru Grecia ar cobori puternic si ar putea pemite statului elen sa se imprumute din nou de pe pietele financiare.
In a patra etapa, institutia europeana va investi 20 de miliarde de euro in restructurea activelor pentru a le creste valoarea cu circa 50 de miliarde de euro. Valoarea acestor investitii poate fi majorata cu 10-15 miliarde de euro din fondurile structurale pe care Grecia nu le utilizeaza. Aceasta injectie de capital, de circa 8% din PIB al Greciei, ar putea repune tara pe un trend de crestere, de circa 5% anual in urmatorii 3-4 ani fata de recesiunea de 5% care afecteaza economia in prezent. Ca urmare a majorarii incasarilor din taxe, Grecia va trece la rascumpararea anuala de datorii echivalente cu 1% din PIB, pentru a ajunge in 2018 sub pragul european de 60% din PIB.
Procesul de privatizare va fi incheiat pana in 2025, iar daca fondul infiintat va avea profit, atunci acesta va fi platit Greciei, dupa scaderea costurilor cu dobanzi si cheltuieli de management. Daca ar rezulta pierderi, acestea vor fi suportate de Grecia. Chiar daca nu va fi realizata nicio privatizare, datoria publica a Greciei va cobori sub 70% din PIB, o imbunatatire substantiala fata de situatia actuala.
Ultima faza a planului german vizeaza o reducere la zero a castigurilor speculatorilor care nu cred in salvarea Greciei si a zonei euro si mizeaza pe prabusirea obligatiunilor elene, spaniole, italiene si iralndeze.
Chiar daca planul a fost realizat de un grup de consultanti, este foarte probabil sa nu fi fost dezvoltat in afara cercului cancelarului Merkel si al expertilor BCE, UE si FMI, noteaza La Tribune. Compania Roland Berger are, de asemenea, experienta in privatizari, dupa ce a fost implicat in operatiunile Treuhandanstalt.
Pe acelasi subiect: