VIDEO: Si pensia privata e in pericol! Statul a pus ochii pe banii fondurilor private!
Daca pana acum aveam o sansa sa primim la batranete o pensie mai mare decat primesc parintii nostrii, aceasta sansa a fost spulberata de ultima decizie a Guvernului de a reduce contributiile la fondurile de pensii private. Vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, Stefan Radeanu, a declarat marti ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat patronatele ca transferurile pentru fondurile de pensii private obligatorii vor fi reduse de la 2,5% la 0,5% din salariul brut.
Din lipsa de bani, Guvernul nu va mai transfera banii la Pilonul II de pensii si va pastra sumele respective pentru a plati pensiile actuale.
Asta inseamna ca pe termen lung, cei care vor avea de suferit sunt tinerii care acum contribuie la bugetul de asigurari sociale si la Pilonul II, in speranta ca vor avea o batranete mai linistita decat parintii lor.
Potrivit mai multor administratori de fonduri de pensii, aceasta masura va genera economii nesemnificattive la buget si va avea un impact negativ asupra viitoarelor pensii ale celor 5 milioane de participanti.
De asemenea, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca reducerea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va intarzia procesul de trecere de la un sistem public de pensii la unul privat, unde cuantumul pensiei este corelat cu marimea contributiei.
"Totodata, diminuarea contributiei la Pilonul II va reduce masiv sumele virate fondurilor de pensii private obligatorii", a spus Croitoru, prezent la un eveniment de specialitate organizat de Mediafax si Eureko Pensii.
El a afirmat ca Banca Nationala a Romaniei sustine piata fondurilor de pensii private si spera ca decizia de diminuarea contributiei la Pilonul II, daca va fi pusa in aplicare, sa fie anulata cat mai rapid.
"Pot sa inteleg ca statul nu are bani si ca, temporar, contributia la fondurile de pensii private nu va fi virata in cuantumul stabilit, dar, in acelasi timp, calendarul privind majorarea contributiei este intarziat, iar masura anuntata recent adauga o intarziere masiva", a spus consilierul.
Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contributiilor virate catre Pilonul II creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008 la 6% in 2016 din veniturile brute ale participantilor. Numarul contributorilor pe Pilonul II a crescut cu 0,45% in luna aprilie, la 5,026 milioane.
Pe acelasi subiect: