Recent, ministrul Administratiei, Vasile Blaga, spunea ca 75% dintre primarii nu-si pot plati din venituri proprii angajatii, ci sunt nevoite sa apeleze la bani de la Guvern.

“Vorbim aici in principal de spitale, scoli, regii de transport, de apa sau salubrizare, dar si primarii care nu si-au platit obligatiile catre stat precum CAS sau impozit pe venit”, a declarat, pentru incont.ro, Mihai Gogancea Vatasoiu, vicepresedinte ANAF.

Astfel, primariile si institutiile locale subordinate din Bucuresti au cele mai mari datorii la stat, respectiv 65 milioane de euro. 

Totodata, o parte din aceste institutii sunt in executare pentru circa 8 milioane de euro.

Autoritatile locale din judetul Timis si institutiile din subordine au acumulat datorii la stat de 6,34 de milioane de euro.

Pe locul trei in topul datornicilor la stat sunt autoritatile locale si institutiile subordonate din judetul Iasi, care datoreaza statului peste 6,3 milioane de euro, din care peste 1,2 milioane de euro sunt deja in executare.

In judetul Ilfov, datoriile institutiilor publice locale au ajuns sa fie de 6 milioane de euro in acest an.

Primariile din judetul Arges si institutiile aflate in subordinea acestora, respective spitale, scoli, regii de transport sau de salubrizare au acumulat datorii de 5,12 milioane de euro.

Fiscul a pus deja sechestru sau a pus popriri pe conturi pentru sume de circa 3 milioane de euro.