"Cum va fi acoperit acest necesar este o incertitudine destul de mare. Probabil vor fi negocieri cu FMI, nu stiu daca se renegociaza tinta pentru 2015, cert este ca discutam de masuri necesare mai mult decat semnificative, de peste 2% din PIB, bani care trebuie gasiti undeva, pe venituri, pe cheltuieli", a afirmat Dumitru, potrivit Mediafax.

El a aratat ca, in ceea ce priveste bugetul pe 2015, constrangerile de la care se pleaca sunt foarte puternice.

"Daca plecam de la ideea ca anul viitor ramanem in angajamentele pe care ni le-am asumat, respectiv deficit bugetar de 1,4% pentru anul viitor si de 2,2% cat este tinta pentru anul acesta, putem face calculele relativ simple care ne duc la cifre foarte mari, necesar de acoperit de circa 15 miliarde lei", a afirmat Dumitru.

El a reamintit ca reducerea CAS are un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adauga alte masuri promise in perioada electorala si reducerea necesara de deficit bugetar.

Astfel, orice masura care adanceste acest necesar, precum reducerea TVA, chiar pentru unele domenii, trebuie acompaniata de masuri suplimentare pe venituri si cheltuieli care sa aduca resurse in buget.

"Orice discutie legata de relaxari fiscale trebuie tratata in acest context al unor constrangeri foarte mari asupra bugetului pe 2015. Sa gasesti 2% din PIB pe venituri, pe cheltuieli astfel incat sa inchizi golul bugetar trebuie sa te gandesti la masuri cu impact semnificativ asupra bugetului. Daca nu cresc taxele, trebuie sa reduci cheltuielile mult mai mult", a afirmat seful Consiliului Fiscal.

El considera ca reducerile de cheltuieli de la ministere nu sunt suficiente, reprezentand sume foarte mici in comparatie cu necesarul de acoperit.

Pe partea de cheltuieli se pot face economii, in conditiile in care exista un grad foarte mare de ineficienta, cum ar fi la bunuri si servicii sau la cheltuieli de capital.

"Dar ca sa faci acele economii iti trebuie niste reforme, trebuie sa ai o prioritizare a investitiilor, sa aloci banii dupa criterii cost-beneficiu, dar nu vedem ca se intampla lucrul asta. La bunuri si servicii poti sa reduci factura numai in masura in care faci o reforma profunda in sectorul sanitar, spre exemplu. Fara reforme profunde in anumite sectoare, nu putem face acele economii, pentru ca ele nu vin de la sine. Trebuie sa ai niste masuri care sa atinga problemele din radacina", a conchis Dumitru.