Concurenta ii cauta la miliarde pe "regii asfaltului"!
Presa de astazi scrie ca, pentru prima data, Consiliul Concurentei vrea sa investigheze piata constructiilor de drumuri, un business anual de 2-3 miliarde de euro. Din ziare mai aflam si de ce laptele produs in Romania nu se ridica la standardele europene, la ce alimente au renuntat romanii pe timp de criza sau cum se apara Ministerul de Finante cu... “flacara violet”!
Consiliul Concurentei (CC) va investiga in urmatorul an piata constructiilor de drumuri, un business anual de circa 2-3 mld. euro, daca luam in calcul bugetul Ministerului Transporturilor (1,2 mld. euro), cel al administratiilor locale, finantarile de la bancile europene de investitii si fondurile europene, potrivit Ziarului Financiar.
Piata constructiilor de drumuri este impartita intre companiile locale conduse de "regii asfaltului" precum Dorinel Umbrarescu (Spedition UMB), Costel Casuneanu (PA & CO International), Nelu Iordache ( Romstrade), Dan Besciu (Euro Construct Trading '98) sau Theodor Berna (Tehnologica Radion) si de gigantii straini precum Strabag (Austria), FCC Construction (Spania), Astaldi (Italia) sau Colas (Franta).
Tot din Ziarul Financiar aflam ca in Romania nu exista suficiente ferme echipate pentru a produce numai lapte de calitate europeana.
Bogdan Ioachim, directorul de comunicare nutritie si stiinta al Danone Romania, sustine ca fermierii nu investesc in utilaje necesare pentru obtinerea de lapte conform cerintelor Uniunii Europene din cauza reticentei bancilor de a acorda credite.
"Fermele sunt pe nivele diferite de dezvoltare si ca sa poti produce numai lapte de calitate europeana necesita investitii de sute de mii de euro, iar multi fermieri fie nu au apucat sa faca aceste investitii (n. red.-inainte de criza economica) fie nu le-au finalizat", a explicat directorul de comunicare al Danone Romania.
Gandul scrie ca in primul an de criza romanii au mancat mai mult iaurt, au baut mai multa cafea si au renuntat la berea servita in oras.
In ciuda crizei, romanii au scos din buzunare anul trecut mai mult cu 6% pentru produsele alimentare si "de rasfat", precum cafeaua, dupa cum se arata intr-un studiu realizat de GfK Romania.
Motivul pentru care am platit mai mult este legat in special de inflatie. In prima jumatate a anului, avantul pentru cumparaturi a fost mai mare, dar s-a diminuat in a doua parte a anului. "Dupa un prim avant curajos, in a doua jumatate a anului comportamentul de cumparare al gospodariilor a fost unul mai temperat", a declarat Raluca Raschip, director departament in cadrul GfK Romania.
Tot in Gandul, purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante, Andrei Gheorghe, explica de ce culoarea site-ului oficial al institutiei a fost schimbata in violet: "Este vorba de o seductie voita, prin amplificarea tertiarului imaginar, care, inevitabil si mefistofelic, va duce la repetarea inversa a numelui lui Sebastian Vladescu, pentru subjugarea totala si fiscala a iobagului roman"!!!
Si acum explicatia serioasa: "Sunt foarte multe calcule care au dus la alegerea acestei culori (pentru site-ul Ministerului Finantelor-n.r.), exista o logica a dinamicii cromatice. Imi place foarte tare violetul, e foarte puternic. Poate peste un an vom avea o alta culoare", a spus Gheorghe.
Evenimentul Zilei ne da si o veste buna de la Finante: bugetul este pe plus, dupa prima luna. Bugetul general consolidat a inregistrat, la finele lunii ianuarie, un surplus de 15,3 milioane de lei, arata datele operative ale Ministerului Finantelor.
Veniturile bugetare au fost de 14 miliarde de lei, cu aproape 7% mai mici decat in prima luna din 2009. Cheltuielile s-au situat si ele in jurul sumei de 14 miliarde de lei, in crestere de 4,6% comparativ cu ianuarie anul trecut.
Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu circa 18%, cea mai mare crestere (153,7%) fiind la asigurarile pentru somaj. Cheltuielile cu dobanzile au urcat si ele cu peste 9%.
Jurnalistii de la Curierul National explica de ce falimentul unui stat din zona euro ar putea duce la colapsul intregii uniuni monetare, facand referire la situatia din Grecia.
Daca un stat membru al zonei euro va intra in incapacitate de plata, intreaga uniune monetara s-ar putea prabusi, desi acest lucru este putin probabil, considera Carl Heinz Daub, directorul Agentiei pentru administrarea datoriei statului din Germania, citat de Reuters.
"Cred ca daca oricare dintre cele 16 state membre va intra in faliment, intregul sistem va intra in colaps", a declarat Carl Heinz Daub. Totusi, agentia de rating Standard & Poor's a afirmat ca niciun stat din zona euro nu va intra in incapacitate de plata, adaugand ca nu exista nici posibilitatea ca vreo tara sa iasa din zona euro.
Pe acelasi subiect: