Daca tot era zi de protest, cateva sute de tineri n-au ratat ocazia sa se razboiasca putin cu Politia. Insa manifestatiile - cu zeci de mii de participanti la Atena si in marile orase - au decurs, in general, pasnic.

In Capitala, autobuzele si metroul au circulat de dimineata numai pentru a-i aduce pe grevisti la demonstratii. In rest, transportul public a fost paralizat. Pentru ca si controlorii de trafic au aderat la protest, zborurile inspre si dinspre Grecia au fost anulate.

"Nu stim ce sa facem acum, pentru ca avionul cu care trebuia sa zburam noi decoleaza doar o data sau de doua ori pe saptamana", spune un turist.

De asemenea, scolile, birourile functionarilor si tribunalele au ramas inchise. Bancile au avut program minim si multe spitale au primit doar urgentele.

Chemarea la lupta a fost lansata de Confederatia generala a muncitorilor greci cu un milion de membri, dupa ce Guvernul socialist a anuntat masuri draconice, prin care incearca sa mai "umple" prapastia deficitului bugetar.

Diferenta dintre cheltuielile si veniturile statului a ajuns la 12,7 procente - de 4 ori mai mult decat maxima admisa in zona euro.

"Nu putem accepta sa strangem si mai mult cureaua si alte schimbari in relatiile noastre de munca, alte reduceri la pensii si la drepturile noastre de securitate sociala", a comentat Stathis Anestis, de la Confederatia generala a sindicatelor.

Problemele economiei grecesti sunt, insa, cronice. Ilias Christakis, consultant financiar, crede ca Grecia are “prea multi functionari publici”.

“Resursele umane nu sunt administrate cum trebuie, nici fondurile nu sunt alocate bine... Niciun guvern n-a reusit sa schimbe asta," afirma analistul.

In ciuda mobilizarii sindicale, sondajele arata o sustinere destul de importanta a grecilor pentru planul de austeritate. 6 din 10 il sprijina si trei sferturi din populatie vrea "pace sociala" pana la iesirea din criza! Deocamdata, doar declarativ!