Cel putin o tara va renunta la euro si va parasi zona pana la finalul anului, cred specialistii de la Centrul de cercetare economica si de afaceri (CEBR). Ei sustin ca 2012 reprezinta anul in care incepe moartea lenta a euro.

Profesorul Douglas McWilliams, director executiv al CEBR, a declarat: “ Pana la finalul anului cel putin un stat, daca nu mai multe, va parasi zona euro. Grecia va renunta mai mult ca sigur la moneda unica, la fel si Italia".

Acesta a avertizat ca Marea Britanie este deja in recesiune, iar urmatoarele date vor arata o crestere economica ce se va prabusi in ultimul trimestru al lui 2011 si primul al acestui an.

McWilliams a adaugat: "Ma astept ca sistemul bancar francez si cel german sa esueze in a compensa pentru amortizarile privind datoriile suverane ale acestora. Cred ca cele mai multe banci franceze si germane vor fi nationalizate. Multe altele din Europa vor intra din nou in criza".

"Aceasta criza de proportii, fara niciun dubiu cea mai grava de la Al Doilea Razboi Mondial incoace nu s-a incheiat. S-a incheiat un an intr-o stare de anxietate. Va urma unul nou plin de speranta, numai daca vom face fata provocarilor", a spus Sarkozy. 

Cuvintele presedintelui francez si ale cancelarului german au marcat o a 10-a aniversare sumbra a monedei euro.

La randul ei, Angela Merkel a avertizat ca 2012 va fi mai greu ca precedentul, dar si-a exprimat din nou promisiunea ca va face totul pentru a salva aceasta moneda.