"Am primit informatii neoficiale din partea S&P ca rezultatul evaluarii ratingurilor va veni in ianuarie. Din discutiile pe care le-am avut, au lasat sa se inteleaga acest lucru", a spus unul dintre oficiali.

El a aratat ca poate vorbi doar despre tara sa, dar presupune ca toate cele 15 state evaluate vor afla decizia in acelasi timp. Un oficial din alta tara din zona euro a spus la randul sau ca este probabil ca decizia sa aiba loc luna viitoare.

S&P a avertizat pe 6 decembrie ca va retrograda in bloc ratingurile tarilor din zona euro, daca liderii UE nu vor reusi sa hotarasca cum sa rezolve criza datoriilor, la summitul de pe 9 decembrie. Deciziile anuntate la summit de liderii europeni au fost primite cu raceala de pietele financiare.

Pe de alta parte, directorul diviziei S&P pentru institutii financiare, Scott Bugie, a declarat vineri, intr-un interviu pentru Reuters, ca imprumuturile de 489 de miliarde de euro acordate de Banca Centrala Europeana (BCE) bancilor europene sunt un semnal pozitiv, dar nu protejeaza institutiile de credit de riscul retrogradarii ratingurilor.

Unele dintre cele mai mari banci din zona euro, intre care Deutsche Bank, BNP Paribas, Societe Generale si UniCredit, au fost puse sub supraveghere de S&P pentru o posibila retrogradare.

Bugie a spus ca imprumuturile acordate de BCE nu rezolva problema majora a bancilor, respectiv portofoliile mari de obligatiuni guvernamentale. El a avertizat ca 2012 va fi un an turbulent, iar primul trimestru foarte dificil.

Si alte agentii de rating urmaresc indeaproape evolutiile din regiune. Moody's a confirmat vineri ratingul triplu "A" al Austriei, dar a avertizat ca criza datoriilor pune in pericol calificativele tuturor tarilor din zona euro. Agentia a anuntat in aceasta luna ca va evalua in primul trimestru ratingurile celor 27 de state din UE.

Fitch Ratings a pus sub supraveghere, saptamana trecuta, ratingurile a sase tari din zona euro, intre care Italia si Spania, pentru o posibila retrogradare in viitorul apropiat.