"Este pur si simplu o etapa in desfasurarea unui proces pentru ca dupa ultima sedinta era oarecum previzibila aceasta atitudine a unor deputati prezenti in aceasta comisie. Mai departe o sa incepem si noi actiunile noastre, prin intermediul dumneavoastra (presei - n.r.), cu ajutorul altor deputati sau chiar al Avocatului Poporului sa contestam la Curtea Constitutionala acest proiect de lege si mai ales acest articol care spune ca prevederile acestei ordonante nu se aplica contractelor in derulare", a declarat Silviu Adascalitei, reprezentantul grupului clientilor nemultumiti ai bancilor.

El considera ca articolul care prevede aplicarea OUG 50 doar la creditele noi incalca 11 articole ale Constitutiei, de exemplu in legatura cu aplicarea legii si principiile generale de drept comunitar.

"Acest articol poate fi lejer contestat la Curtea Constitutionala. Sunt incalcari evidente. De exemplu avem articolul 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului care spune ca in statele membre toti cetatenii sunt egali fara discriminari. Acest articol este coroborat cu protocolul 12 care vine si intareste si spune ca indiferent de motiv nu pot sa existe discriminari intre cetateni. Avem o ordonanta, acelasi obiect de reglementare, iar la unele contracte de credit se aplica anumite norme juridice, iar la altele nu se aplica", a spus Adascalitei.

Si deputatul PNL Eugen Nicolaescu a declarat ca partidul sau va incerca sa modifice legea de aprobare a OUG 50 in plenului Camerei Deputatilor si daca nu va reusi o va ataca la Curtea Constitutionala.

"Asa cum a fost votat raportul astazi (miercuri - n.r.), din punctul meu de vedere aceasta ordonanta de urgenta este, iertati-mi expresia, frectie la picior de lemn. Vom incerca sa reluam la plen, poate va fi mai multa intelepciune si poate cei din arcul guvernamental vor intelege ca au si ei o responsabilitate fata de cetatenii acestei tari si nu sa protejeze interesele unor conditii negociate impotriva intereselor României. Daca nu, va spun de astazi, ca sa se stie, vom ataca la Curtea Constitutionala legea de adoptare a acestei ordonante pentru ca din punctul nostru de vedere sunt multe elemente de neconstitutionalitate", a spus Nicolaescu, fara a da mai multe explicatii.

Deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat, miercuri, raportul favorabil pentru OUG 50 cu amendamente, care urmeaza sa fie dezbatut in plenul Camerei Deputatilor. Deputatii au aprobat si un amendament prin care majoritatea articolelor se vor aplica doar imprumuturilor nou contractate.