Cîţu anunță o OUG pentru eşalonarea la plată în formă simplificată a datoriilor cumulate de la data intrării în starea de urgenţă până la 25 octombrie, inclusiv
Lei, bani
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat că se lucrează la o ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată în formă simplificată a obligaţiilor bugetare pentru o perioadă de 12 luni.
Actul normativ se va aplica datoriilor cumulate de la data intrării în starea de urgenţă până în data de 25 octombrie 2020, inclusiv, potrivit Agerpres.
"Deja la Ministerul de Finanţe se lucrează la un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează eşalonarea la plată în formă simplificată a obligaţiilor bugetare. Ştim foarte bine că pe 25 octombrie o parte din aceste măsuri expiră, dar, în acelaşi timp, ştim foarte bine că există sectoare în economie care încă nu şi-au revenit 100%. Avem această ordonanţă care va reglementa eşalonarea la plată în formă simplificată, este o eşalonare care se acordă pe o perioadă de 12 luni de zile pentru obligaţii cumulate de la data intrării în starea de urgenţă până în data de 25 octombrie 2020, inclusiv. Deci, pe toată această perioadă în care s-au acumulat obligaţii putem să le eşalonăm, cu condiţia ca debitorul să nu fi înregistrat obligaţii fiscale înainte de intrarea în starea de urgenţă, deci să fi fost buni plătitori înainte de intrarea în starea de urgenţă", a spus Florin Cîţu, joi, în şedinţa de guvern, întrebat de premierul Orban la ce să se aştepte mediul de afaceri după 25 octombrie.
El i-a precizat premierului că pentru operatorii din domeniul HoRCa propunerea ar urma să fie cea de scutire la plata impozitului specific până la 31 decembrie 2020.
În acelaşi context, premierul i-a cerut ministrului de Finanţe să ia în calcul prelungirea măsurii care a permis autorităţilor locale să ia decizii de reducere a impozitului pe clădiri până la 50% şi de reducere a taxei pe clădiri, spaţiile închiriate şi, de asemenea, taxa de ocupare a domeniului public de reducere şi de sută la sută.
"E varianta la care până acum ne-am gândit, dar va fi pentru săptămâna viitoare şi vom vedea care este forma finală, acordarea competenţei autorităţilor locale ca până la 1 decembrie 2020 să se adopte hotărâri de reducere a impozitelor şi taxelor pe clădiri cu până la 50%, pe impozitul anului 2020. În acelaşi sens, contribuabilii vor depune cerere de aprobare a reducerii până la data de 15 decembrie 2020. Asta este varianta cu care lucrăm acum, dar detaliile le vom discuta săptămâna viitoare", a explicat Cîţu.
Pe acelasi subiect: