Cîţu: ”În continuare îmi menţin opinia că vom evita recesiunea tehnică in trimestrul trei, dar cel mai mare risc vine de la agricultură”
Florin Citu
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că în trimestrul trei cel mai mare risc pentru evitarea recesiunii tehnice vine de la agricultură, de la contribuţia acestui sector la creşterea economică.
"Dacă ne uităm la investiţii, toate sunt peste aşteptări. La agricultură există riscul cel mai mare. În continuare îmi menţin opinia că vom evita recesiunea tehnică, ceea ce înseamnă două trimestre consecutive negative, dar vedem care este de fapt situaţia cu agricultura. Aici este un mare semn de întrebare", a spus Florin Cîţu.
Conform acestuia, suntem "la limită pe plus". "De aceea spun că trebuie să evităm recesiunea tehnică în 2020", a mai adăugat ministrul Finanţelor, în conferinţa de presă de la Iaşi, potrivit Agerpres.
Cîţu afirmase marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0,4 puncte procentuale în trimestrul al doilea, iar câştigul salarial mediu nominal net a crescut în iulie cu 8,1% faţă de iulie 2019, însă, pentru a menţine ritmul şi a asigura revenirea rapidă a economiei, este nevoie ca politica fiscală şi monetară să lucreze împreună.
"Veşti bune din economie, în contextul celei mai mari crize economice din ultima sută de ani. În trimestrul II economia a fost afectată de aproape două luni de stare de urgenţă. Totuşi, investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la creşterea economică de 0,4 puncte procentuale. Nu cred că sunt multe ţări care pot arăta o astfel de performanţă. A doua veste bună, în iulie câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,1% faţă de iulie 2019. Această creştere a venitului net de care beneficiază milioane de români este foarte importantă, mai ales în contextul crizei economice globale. Pentru a menţine ritmul şi a asigura revenirea rapidă a economiei este nevoie ca politica fiscală şi monetară să lucreze împreună", a scris ministrul Cîţu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit datelor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul II a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.
Pe acelasi subiect: